2p

Meglepően nagymértékben lecsökkent az orosz állami gázcég kitermelése.

A napi.hu cikkében a TASZSZ információra hivatkozik azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom azt jelentette, közel ötödével visszaesett a termelése az előző év azonos időszakához képest. A cikk szerint a vállalat kitermelése 344 milliárd köbméterre csökkent, ez a tavalyihoz képest 18,6 százalékos visszaesés, míg a nem FÁK-országokba irányuló gázexport 10 hónap alatt 42,6 százalékkal (67,6 milliárd köbméterrel) 91,2 milliárd köbméterre esett.

A portál cikke szerint mindeközben a Gazprom átlagos napi exportja októberben 11,5 százalékkal csökkent havi szinten, 139 millió köbméterre. A gázvállalat a megerősített kéréseknek megfelelően továbbra is szállít gázt még Európába is, de most már lényegében csak a Magyarországra futó Török Áramlaton keresztül. Mint írták, ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy tévesek voltak az olyan feltételezések, amelyek szerint a Gazprom Indiában és Kínában talál új vevőket, hiszem amellett, hogy nincsenek ezen országokba teljes kapacitású vezetékek, az új vevők sem állnak sorba az oroszoknál egyelőre.

Visszaesett a termelés. Fotó: Depositphotos
Visszaesett a termelés. Fotó: Depositphotos

Még további visszaesés jöhet

A tényleges gázkitermelési statisztikáknál várhatóan jelentős visszaesések jönnek még: ugyanis egészen májustól szeptemberig a Gazprom elfáklyázta a nem leszállított gázmennyiségeket – áll a napi.hu cikkében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy begyújtották és elégették a felesleges gázt, ha már nem volt hol tárolni a plusz készleteket, viszont a csöveket nem akarták leállítani.

Ilyenkor egyszerűen begyújtják és elégetik a felesleget, ha azt már nincs hol tárolni a készleteket, a csöveket pedig nem akarják leállítani. Finnország mellett biztosan több millió köbméternyi gázt égettek el, de vélhetően ez történt a német és lengyel hálózatok orosz végpontjainál.

Oroszországban sem kell annyi földgáz

A vállalat gázszállító rendszeréből származó belföldi szállítások iránti kereslet 5,6 százalékkal (11,1 milliárd köbméterrel) csökkent a vizsgált időszakban.

(Napi.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!