3p

Rendszeresen ülésezik majd az árnyékkormány, melyek után a kormányinfóhoz hasonló tájékoztatókat is tartanak - derült ki egy hétfői háttérbeszélgetésen az árnyékkormány minisztereinek bemutatását követően.

A Demokratikus Koalíció által létrehozott árnyékkormány a brittel és az ausztrállal mutat hasonlóságokat, hiszen itt is a legnagyobb ellenzéki pártok alakították meg az árnyékkormányokat - mondta egy háttérbeszélgetésen Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, aki egyben az árnyékkancelláriaminiszter is.

Az árnyékkormány tagjainak összeállításakor nem tárgyaltak más pártokkal, sokkal inkább egyes személyeket kértek fel, akik a maguk területén kiváló szakemberek. Ugyan Dobrev Klára más pártok szakembereit is felkérte, akik örömmel el is fogadták a felkérést, ám az elmúlt napokban végül mégis visszaléptek a pozícióktól. (szerk.: egyedül az MSZP-s Szitka Péter vállalt végül pozíciót az árnyékkormányban, ő lett vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadója. Egyetlen nem választott politikus van az árnyékkormány tagjai között, Bodnár Zoltán pénzügyi árnyékminiszter.)

A háttérbeszélgetésen elhangzott az is, hogy a DK kudarcos projektnek tartja az előválasztást és nem is tervez újabbakat szervezni a jövőben.

Molnár Csaba elmondta jövő nyárig már részletesen kidolgozott menetrendja van az árnyékkormánynak, melynek első felada a programalkotás lesz. Ennek érdekében Dobrev Klára, az árnyékkormány miniszterelnöke szakpolitikusaival országjárásra indul: az első állomás Budapesten lesz és a munkaügyek lesznek fókuszban. Ezt a "szakaszt" majd október 29-én fogják zárni a (szerk.: nem tisztújító) éves kongresszuson.

Az első formális ülést pedig szeptember 26-án tartja majd az árnyékkormány, melyet követően ők is kiállnak a sajtó elé tájékoztatni a közvéleményt. Ezeket az árnyékkormányinfókat Molnár Csaba és az árnyékkormány szóvivője, Kolmán Olga tartja majd - olykor meghívott szakpolitikussal.

Tevékenységüket illetően elmondta még, hogy természetesen ők is készítenek majd törvényjavaslatokat, be is nyújtják a parlamentnek, hogy láthassák a választók, hogyan oldanának meg egy-egy helyzetet. Ám ahogy eddig, úgy ezután sem hisznek abban, hogy a parlamentben eljutna bármi is a javaslat vitájáig.

Mindenesetre úgy gondolják, amennyiben a Fidesz megbukik, készen kell állni a kormányzásra, ezért is tartják fontosnak, hogy már a ciklus elején összeállítsanak egy programot, amit idővel mindig az aktuális történésekhez igazítanak. Molnár Csaba szerint, amíg Orbán-kormány van, addig lesz árnyékkormány is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!