2020. március 8. 18:22

Kettőtől tizenegy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik a törvény szerint a tavalyi dunai hajóbaleset miatt.

A bíróságok jövő heti tárgyalási jegyzéke szerint március 11-én, szerdán kezdődik a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának büntetőpere; az előkészítő ülésre kerül sor a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az összeroncsolódott Hableány Az összeroncsolódott Hableány

A vád szerint C. Y. vádlott, mint a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya 2019. május 29-én az esti órákban egyedül vezette a hajót. Amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt, a vádirat szerint legalább 5 percig nem a hajó vezetésére koncentrált. Ez idő alatt a Viking Sigyn összeütközött a Hableány sétahajóval, majd maga alá gyűrte. A baleset következtében 27-en haltak meg, egy ember eltűnt.

Az ügyészség a vádlottat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével vádolja.

Az ukrán kapitány ellen tavaly novemberben emeltek vádat, az ügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekményeket a törvény kettőtől tizenegy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. A kerületi ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönbüntetésre és 9 év vízi járművezetéstől eltiltásra a vádlottat, abban az esetben, ha a bűnösségét a vád tárgyává tett bűncselekmények vonatkozásában az előkészítő ülésen beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A Hableányon tartózkodó utasok és személyzet közül két magyar és 25 dél-koreai állampolgár vesztette életét, további egy dél-koreai személyt eltűntként tartanak nyilván.

A vádirat szerint a vádlott, egy 64 éves ukrán férfi 1975 óta hajózik a Duna egész szakaszán. A vádlottnak 1989 óta van hajóskapitányi képesítése, 2000. óta egy svájci székhelyű hajózási társaság alkalmazásában áll, mint hajóskapitány. A férfi érvényes rádió- és radarkezelői képesítéssel is rendelkezik.

A Hableány katasztrófájával összefüggésben, de az előzőekben ismertetett ügytől elkülönítetten rendelt el idén januárban bűnügyi felügyeletet a bíróság  segítségnyújtás elmulasztása miatt a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó (Viking Idun) kapitányával szemben. Az ügyészség január végi tájékoztatása szerint a szintén ukrán állampolgárságú kapitányt a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. A férfi a rendőrség idézésére önként jelent meg a hatóság előtt. A nyomozó hatóság a gyanúsítottat őrizetbe vette és előterjesztést tett a letartóztatására.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.