TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A parlament költségvetési bizottsága elé várják a jegybankelnököt.

Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt - derül ki a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendből. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

Matolcsy György Matolcsy György

Az ülést a bizottság elnöke, Varjú László, a Demokratikus Koalíció képviselője kezdeményezte. Ezért nem lenne meglepő, ha Matolcsy kimentené magát, vagy valamelyik helyettesét küldené el az ülésre.

A forint soha nem látott szintre gyengült tegnap, ütötte a 328-as árfolyamot, az új rekord 328,24 forintos euróárfolyam. Ma reggel, cikkünk írásakor valamelyest erősebb árfolyamot rögzített a jegybank, 327,25 forinton.

A 2019-es költségvetést 311,3 forintos euróárfolyam mellett tervezte meg a Pénzügyminisztérium. Pontosabban az év végi adósságállomány forintban kifejezett értékét (31 430,6 milliárd forint) tervezik ekkorára, az említett - tehát akkor érvényesnek feltételezett - árfolyam mellett.

Varga Mihály pénzügyminiszter - szemben az ellenzéki pártokkal - mindazonáltal nem aggódik amiatt, hogy a büdzsé számai nem lesznek tarthatók a tervezettnél jóval gyengébb árfolyam miatt. Szerinte ez átmeneti állapot, a piacok korrigálni fognak. A régiós devizák - cseh korona, lengyel zloty - ugyanakkor jóval ütésállóbbnak bizonyultak az elmúlt napokban, mint a forint.

Az árfolyam gyengülése a lakosság fogyasztására is hatással van: emelkednek az importált termékek árai, drágul a nyaralás, de a lakáshitelek árazását is befolyásolja, az állampapír-piaci hozamokon keresztül.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.