<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A parlament költségvetési bizottsága elé várják a jegybankelnököt.

Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt - derül ki a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendből. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

Matolcsy GyörgyMatolcsy György

Az ülést a bizottság elnöke, Varjú László, a Demokratikus Koalíció képviselője kezdeményezte. Ezért nem lenne meglepő, ha Matolcsy kimentené magát, vagy valamelyik helyettesét küldené el az ülésre.

A forint soha nem látott szintre gyengült tegnap, ütötte a 328-as árfolyamot, az új rekord 328,24 forintos euróárfolyam. Ma reggel, cikkünk írásakor valamelyest erősebb árfolyamot rögzített a jegybank, 327,25 forinton.

A 2019-es költségvetést 311,3 forintos euróárfolyam mellett tervezte meg a Pénzügyminisztérium. Pontosabban az év végi adósságállomány forintban kifejezett értékét (31 430,6 milliárd forint) tervezik ekkorára, az említett - tehát akkor érvényesnek feltételezett - árfolyam mellett.

Varga Mihály pénzügyminiszter - szemben az ellenzéki pártokkal - mindazonáltal nem aggódik amiatt, hogy a büdzsé számai nem lesznek tarthatók a tervezettnél jóval gyengébb árfolyam miatt. Szerinte ez átmeneti állapot, a piacok korrigálni fognak. A régiós devizák - cseh korona, lengyel zloty - ugyanakkor jóval ütésállóbbnak bizonyultak az elmúlt napokban, mint a forint.

Az árfolyam gyengülése a lakosság fogyasztására is hatással van: emelkednek az importált termékek árai, drágul a nyaralás, de a lakáshitelek árazását is befolyásolja, az állampapír-piaci hozamokon keresztül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.