3p

Az ukránok nagy csapást mértek az oroszok fekete-tengeri főhadiszállására, Kanada nagy támogatást ígért Zelenszkijnek. Reggeli háborús összefoglaló.

  • Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint tegnap kilenc ember meghalt és 16-an megsérültek, köztük két tábornok az orosz fekete-tengeri haditengerészeti főhadiszállásnál Krímben végrehajtott ukrán légicsapásában. Orosz források arról számoltak be, hogy a csapást az Egyesült Királyság által biztosított Storm Shadow rakétákkal hajtották végre, amelyeket ukrán repülőgépekről indítottak. Kirilo Budanov az Amerika Hangjának elmondta, hogy a pénteki szevasztopoli rakétacsapás „sebesültjei között” van „a csoport parancsnoka, Alexander Romancsuk ezredes, aki nagyon súlyos állapotban van. A vezérkari főnök, Oleg Cekov altábornagy pedig  eszméletlen.
  • Az ukrajnai Poltava középső régiójában lévő Kremencsukban polgári infrastruktúrát talált el egy orosz rakétacsapás, amiben egy ember meghalt, tizenöten pedig megsebesültek – közölte Dmitro Lunyin, a régió kormányzója pénteken a Telegramon. Elmondta, hogy a sérültek között egy gyerek is van, és az ukrán légvédelem lelőtte az egyik fellőtt rakétát.

Hipermarket üszkös romjait oltják tűzoltók a dél-ukrajnai Odesszában 2023. augusztus 14-én, miután levegőben megsemmisített orosz rakéta törmelékei hullottak az épületre. Az üzlet három dolgozója megsebesült. Fotó: MTI/EPA
Hipermarket üszkös romjait oltják tűzoltók a dél-ukrajnai Odesszában 2023. augusztus 14-én, miután levegőben megsemmisített orosz rakéta törmelékei hullottak az épületre. Az üzlet három dolgozója megsebesült. Fotó: MTI/EPA

  • Zelenszkij pénteken a kanadai parlamentben mondott szenvedélyes beszédében megköszönte Kanada katonai támogatását, és üdvözölte a két ország közötti történelmi és közösségi kapcsolatokat. „Ön mindig a történelem jó oldalán áll… Nincs kétségem afelől, hogy a szabadság és az igazságosság oldalát fogja választani” – mondta az ukrán elnök kanadai kollégájának.
  • Ezt követően Zelenszkij megerősítette Kanada katonai segélyre vonatkozó ígéretét Ukrajnának az országban tett látogatása után. Ottawa plusz 650 millió kanadai dollár (482 millió dollár) extra ígéretet tett a következő három évre. Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke azt mondta, hogy a segély 50 páncélozott járműre is vonatkozik. F-16-os kiképzőgépeket is küldenek majd a pilótáknak, és a karbantartásukban is segítenek. 
  • Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy az Egyesült Államok kis számú nagy hatótávolságú rakétát fog biztosítani Ukrajna Oroszország elleni harcában – mondta el három amerikai tisztviselő és egy kongresszusi tisztviselő pénteken az NBC Newsnak. A tisztviselők nem erősítették meg, hogy mikor szállítják le a rakétákat.
  • Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pénteken megbeszélést folytatott az orosz olajcégek vezetőivel a hazai üzemanyagpiacról – közölte a kormány. Oroszország ideiglenesen, azonnali hatállyal megtiltotta a kőolaj- és gázolajexportot a négy volt szovjet állam körén kívül eső összes országba – közölte a kormány csütörtökön anélkül, hogy pontos határidőt határozott volna meg. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!