3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor még nem reagált arra, hogy Joe Biden megválasztott amerikai elnök lett. Karácsony Gergely főpolgármester viszont reménykeltőnek nevezte a hírt és a jogállamiság tiszteletben tartásának segítését is reméli az új amerikai vezetéstől.

Szombat este hiába kerestünk friss kormányzati reakciót arra, hogy Joe Biden legyőzte Donald Trumpot és megválasztott amerikai elnöknek tekinthető. Egyetlen vezető magyar kormányzati politikus Facebook-oldalán nem találtunk ilyet, noha ezeken több nemzetközi történésre is elég sok kommentet tesznek közzé a politikusok. Persze, nem kizárt, hogy más közösségi oldalon, például a Twitteren később lesznek reakciók.

Biden és Harris új korszakot ígér (forrás:Facebook)
Biden és Harris új korszakot ígér (forrás:Facebook)

Előzőleg Orbán Viktor mindig hiper gyorsan reagált az ilyen súlyú nemzetközi eseményekre. A miniszterelnök nyíltan és nyilvánosan a hivatalban lévú elnöknek drukkolt és meg volt győződve annak sikeréről.

Viszont Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere ezt írta Facebook-oldalán:

"Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek. Hasonlóan fontos, hogy Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés, ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált. Pártállástól függetlenül mindannyiunkat megnyugtathat, hogy Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát. Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak. Joe Bidennel visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket."

Több külföldi politikus is azonnal üdvözölte a megválasztott elnököt a CNN tudósítása szerint. Heikko Maas német külügyminiszter azt írta üzenetében:"Új kezdet ez a transzatlanti kapcsolatokban. Egy New Deal." Az ír kormányfő, Micheál Martin úgy fogalmazott, hogy Biden az ír nép igazi barátja és már nagyon várja, hogy együtt dolgozzanak vele.

Boris Johnson brit kormányfő a megválasztott elnököt és a leendő alelnököt is köszöntötte. Azt írta, hogy a közös értékek mentén kész együtt dolgozni az új vezetéssel is a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a nemzetközi biztonság erősítése és a kereskedelmi kapcsolatok javítása érdekében.

"Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Szívből kívánok szerencsét és sikert, és gratulálok Kamala Harris-nek is, hazája első megválasztott női alelnökének" - írta Angela Merkel német kancellár, hazája első női kormányfője.
  
Emmanuel Macron francia államfő is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztási győzelméhez. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo meleg hangú üdvözletet küldött és szintén gyors kapcsolatfelvételre számít. Azt írta, hogy ezzel az USA visszatérhet a Párizsi egyezményhez, aminek a végrehajtása az egész világ közös ügye. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!