2019. december 5. 19:03

A héten ütemesen növekedett az olaj ára, amely akár tovább folytatódhat, amennyiben a várakozásoknak megfelelően tovább csökkentik a kitermelést az OPEC tagországok. Ha nem jön éles fordulat, akkor rövid időn belül az áremelkedés a hazai kutaknál is visszaköszön.

A hét elején jelentősen megugrott az olaj ára, reagálva a várható termelés csökkentésre. Hétfőn ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Ez a vállalás 2020. március végéig szól.

Ennek következtében a múlt hét végi 60,50 dollár körüli minimumról 5 százalékot erősödve 63,5 dollárig szökött fel a Brent árfolyama a tőzsdéken. Ráadásul az elemzők szerint, ha az olajszervezet csütörtökön kezdődő bécsi ülésén felmerültek a várakozásaik azzal kapcsolatban, hogy a szövetség tovább csökkentik a kitermelést, akár az előzetes várakozásnál is nagyobb mértékben.

A Reuters hírügynökség két bennfentes forrásra hivatkozva akkor arról számolt be, hogy legalább napi 400 ezer hordóval, 1,6 millió hordóra húzzák fel a június végéig terjedő három hónapra szóló kitermelés korlátozását, mert az előrejelzések szerint a jövő év első felében túlkínálat várható a piacon.

Az érintettek viszont egyelőre csak a már fixnek tekinthető 1,2 millió hordós kitermelésről beszélnek, a további vágásról már eltérő nyilatkozatok láttak napvilágot. A szakértők ennek ellenére úgy látják, hogy összességében az OPEC+ számára a visszafogás többletjövedelmet jelentene, így könnyen lehet, hogy végül megszavazzák. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a végső szót várhatóan a szaúdiak mondják majd ki, számukra pedig a Saudi Aramco vállalat részvénykibocsátása miatt a szokásosnál is kicsit nagyobb tétje van a mostani ülésnek. A részvénykibocsátás egyébként ellentmondásosra sikeredett, hiszen a szaúdi és régiós befektetők túljegyezték a papír, a nyugati invesztorokat viszont nem sikerült olyan számban becsalogatni, ahogy azt előzetesen Szaúd-Arábia remélte. Így egy magasabb olajár, és az Aramco számára ennek köszönhetően erős negyedév akár fricskai is lehetne ezeknek a befektetőknek.

Amennyiben az olaj tovább erősödne, az biztos, hogy visszaköszön majd a hazai üzemanyagárakban is. A forint tartós gyengesége és az olajár esése ugyanis meglehetősen rossz kombinációt jelent, könnyen lehet, hogy így karácsony környékére ismét a 400 forintos szintet veszi célba a benzin. Az jelenthetnek könnyebbséget és alacsonyabb üzemanyagárakat, ha viszont a tervezett 1,2 millió hordós csökkentésen túl nem vágják vissza az olajtermelést, esetleg a forint a mostani szintről szignifikánsan erősödni tudna.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.