3p

A héten ütemesen növekedett az olaj ára, amely akár tovább folytatódhat, amennyiben a várakozásoknak megfelelően tovább csökkentik a kitermelést az OPEC tagországok. Ha nem jön éles fordulat, akkor rövid időn belül az áremelkedés a hazai kutaknál is visszaköszön.

A hét elején jelentősen megugrott az olaj ára, reagálva a várható termelés csökkentésre. Hétfőn ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Ez a vállalás 2020. március végéig szól.

Ennek következtében a múlt hét végi 60,50 dollár körüli minimumról 5 százalékot erősödve 63,5 dollárig szökött fel a Brent árfolyama a tőzsdéken. Ráadásul az elemzők szerint, ha az olajszervezet csütörtökön kezdődő bécsi ülésén felmerültek a várakozásaik azzal kapcsolatban, hogy a szövetség tovább csökkentik a kitermelést, akár az előzetes várakozásnál is nagyobb mértékben.

A Reuters hírügynökség két bennfentes forrásra hivatkozva akkor arról számolt be, hogy legalább napi 400 ezer hordóval, 1,6 millió hordóra húzzák fel a június végéig terjedő három hónapra szóló kitermelés korlátozását, mert az előrejelzések szerint a jövő év első felében túlkínálat várható a piacon.

Az érintettek viszont egyelőre csak a már fixnek tekinthető 1,2 millió hordós kitermelésről beszélnek, a további vágásról már eltérő nyilatkozatok láttak napvilágot. A szakértők ennek ellenére úgy látják, hogy összességében az OPEC+ számára a visszafogás többletjövedelmet jelentene, így könnyen lehet, hogy végül megszavazzák. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a végső szót várhatóan a szaúdiak mondják majd ki, számukra pedig a Saudi Aramco vállalat részvénykibocsátása miatt a szokásosnál is kicsit nagyobb tétje van a mostani ülésnek. A részvénykibocsátás egyébként ellentmondásosra sikeredett, hiszen a szaúdi és régiós befektetők túljegyezték a papír, a nyugati invesztorokat viszont nem sikerült olyan számban becsalogatni, ahogy azt előzetesen Szaúd-Arábia remélte. Így egy magasabb olajár, és az Aramco számára ennek köszönhetően erős negyedév akár fricskai is lehetne ezeknek a befektetőknek.

Amennyiben az olaj tovább erősödne, az biztos, hogy visszaköszön majd a hazai üzemanyagárakban is. A forint tartós gyengesége és az olajár esése ugyanis meglehetősen rossz kombinációt jelent, könnyen lehet, hogy így karácsony környékére ismét a 400 forintos szintet veszi célba a benzin. Az jelenthetnek könnyebbséget és alacsonyabb üzemanyagárakat, ha viszont a tervezett 1,2 millió hordós csökkentésen túl nem vágják vissza az olajtermelést, esetleg a forint a mostani szintről szignifikánsan erősödni tudna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!