Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Miközben csökkent a munkanélküliek száma szeptemberhez képest, addig a foglalkoztatottak is kevesebben lettek. Ez pedig csak egy dolgot jelenthet.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt statisztikája egész ritka és furcsa fejleményekről árulkodik a hazai munkaerőpiacon. Egyrészt az örömteli fejlemény, hogy a munkanélküliek száma szeptemberhez képest 23 ezer fővel 199 ezerre mérséklődött. Igaz, a jelenlegi állapot még mindig némiképp rosszabb, mint volt egy évvel ezelőtt, de a számok legalább javulást mutatnak. Az viszont már beárnyékolja az optimistának ható képet, hogy havi szinten a foglalkoztatottak száma is mérséklődött az adatok szerint. Szeptemberhez képest 31 ezerrel lettek kevesebben, 4,451 milliót közölt októberre a statisztikai hivatal.

Fotó: MTIFotó: MTI

Ez az egyirányú folyamat egyébként nem túl gyakori jelenség, mivel optimális esetben a két adatsor ellentétes irányokban mozog. Hisz logikus, ha a munkanélküliek száma mérséklődik, az annak eredménye, hogy munkát találtak az addig állást keresők. Jelenleg azonban úgy csökkent a munkanélküliek száma, hogy a foglalkoztatás nemhogy nem stagnált, de nagyobb számban mérséklődött is.

Ez a folyamat pedig arra enged következtetni, hogy a statisztika által mérhető számban voltak azok, akik úgy döntöttek, kivonulnak a munkaerőpiac aktív szegmenséből. Vagyis sem dolgozóként, sem munkát keresőként nem azonosítják magukat. Ennek alapesetben több oka is lehet a kilátástalanság, esélytelenség érzésétől kezdve az egészségügyi, családi okokig. Jelenleg azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett újabb, őszi korlátozások is hatottak a folyamatokra. A KSH is megjegyzi, elsősorban azoknak a száma növekedett az inaktívak körében, akik az ismételten bevezetett korlátozások miatt nem kerestek állást.

Így pedig a munkaerőpiac újbóli szűkülése kezdődött el, ám ez várhatóan a korlátozások enyhítésével párhuzamosan változni fog. Nem számíthatunk arra, hogy nagyon hosszú távon ilyen folyamatok jellemeznék a munkaerőpiacot.

Ezt a feltevést támasztja alá a statisztika gazdaságilag inaktívak számára vonatkozó része is. Havi változást nézve 53 ezer fős az emelkedés mértéke, aminek hatása még a háromhavi - hagyományosan közölt - átlagban is megmutatkozik. Augusztus-október vonatkozásában

  • egy közel féléves csökkenő trendet megtörve az inaktívak 9000-rel lettek többen, 2,73 millióan voltak,
  • a gazdaságilag aktívak száma ugyanilyen mértékben mérséklődött.
  • A foglalkoztatottak száma 4,482 millió volt, 3000-rel kevesebb az előző időszaknál,
  • a munkanélküliek száma pedig 6000-re csökkent, 202 ezren voltak háromhavi átlagban.

A KSH tájékoztatása szerint egyébként háromhavi átlagban a közfoglalkoztatottak és a külföldön dolgozók is kevesebben lette. Előbbiek száma 17 ezerrel, utóbbiaké pedig 25 ezerrel lett kevesebb.A foglalkoztatási ráta a 15-74 éves korosztályban 60,5 százalék volt, ez megegyezik az előző időszakival, és 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A munkanélküliségi ráta 4,3 százalék lett a korábbi 4,4 után, 2019 azonos időszakához képest pedig 0,8 százalékponttal magasabb.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.