3p

Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a szeptember 7-én, 15:30 órától online sorra kerülő adásunkra, mely vendége Ligeti Miklós lesz.

Érdekes egybeesés, hogy a Transparency International (TI) Magyarország pont azon a napon tette közzé, hogy a még 2021-ben elindított közérdekű adatigénylési per megnyerésének köszönhetően a kormány elismerte, egyetlen darabot sem adtak el a 300 milliárd forintért megvásárolt lélegeztetőgépekből, amikor felkértük a szervezet jogi igazgatóját, legyen a beszélgetőpartnerünk a Klasszis Klubban.

Ligeti Miklóstól bőven lesz mit kérdezni, mivel sajnos az utóbbi időben a kormány sokat tett azért, hogy Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb tagállamaként emlegessék. Január elején látott napvilágot a TI által az idén már 28. alkalommal elkészített, a világ legátfogóbb korrupciós felmérése, amely azt hozta ki, hogy az úgynevezett korrupció érzékelési index szerint Magyarország 2022-ben az uniós tagállamok korrupciós rangsorában a legutolsó lett.

Vajon van-e innen felfelé? Mit kéne tennie a kormánynak ahhoz, hogy ez a szégyen ne ismétlődjék meg és ezen a rangsoron (is) hazánk elinduljon felfelé? Van-e egyáltalán politikai akarat a hatalmon lévőkben a korrupció elleni fellépésre és ha igen, meddig tarthat a korrupció felszámolása?

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója válaszol a kérdésekre. Fotó: Youtube
Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója válaszol a kérdésekre. Fotó: Youtube

A beszélgetés apropóját az adja, hogy a kormány július közepén elküldte az Európai Bizottságnak (EB) azt az igazságügyi csomagot, amely arra hivatott, hogy eloszlassa Brüsszelnek a bíróságok függetlenségével kapcsolatos aggályait, s így megnyílhasson az út ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson az őt megillető uniós forrásokhoz. A július 31-én a miniszteri posztról távozott Varga Judit vezérletével elküldött csomagról úgy hírlik, azt az EB-ben első ránézésre alapos, jó minőségű munkaként minősítették. De hogy valóban célravezető-e, az legjobb esetben is csak októberben derülhet ki, akkor jár le ugyanis Brüsszel 90 napos válaszadási határideje – bár, ha lesz kérdése az EB-nek, az úgymond megállítja az órát.

Természetesen e csomagról és elfogadásának esélyeiről is kikérjük majd Ligeti Miklós véleményét. Valamint az Integritás Hatóságról, a Nemzeti Korrupcióellenes stratégiáról, a Völner-Schadl-ügyről.

A mintegy egyórásra tervezett beszélgetés során azonban nemcsak mi tesszük fel kérdéseinket a vendégünknek, erre olvasóinknak, nézőinknek is lesz lehetőségük az adás alatt chaten, valamint előzetesen a [email protected] címre is elküldhetik kérdéseiket.

A szeptember 7-én, csütörtökön 15:30-kor kezdődő rendezvényünk teljesen ingyenes, csupán egy regisztráció szükséges hozzá, melyet az alábbi linken tehetnek meg:

Regisztráljon most! >>> 

Korábbi Klasszis Klubunk beszámolói:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!