3p

Az ország második számú bankja a korábbi kísérletei után most a tiszta és digitális fizetések helyett egy új kampányt jelentett be, aminek egy újabb készpénzhasználati hullám a vége. Lehetne ez máshogy. Jegyzet.

Új ATM-stratégiája alapján a jövő év végére közel duplájára növelné ATM-jei számát Magyarország mérlegfőösszeg alapján második hitelintézete, az MBH Bank – közölte a pénzintézet a napokban.

Ezen belül a készpénzbefizetésre is alkalmas készülékek száma a tervek szerint a háromszorosára emelkedhet.

A fontos kérdés, hogy miért?

A bankcsoport ezzel szembemegy a korábbi kormányzati logikával, és ha érdek a tiszta gazdaság, akkor a rációval is.

A csoport egyik jogelődje, a Takarékbank korábban mobilbankokat vitt vidéki ügyfeleihez pénzügyeiket intézni kisbuszokban, miközben több fiókot be kellett zárnia. Most a cég fizikailag visszarámolja az eszközöket, amelyeket ügyfelei könnyen megkerülhetnének.

Bár egyre jobban terjed hazánkban az elektronikus fizetés, országszerte még mindig sokan használják a készpénz-automatákat. Ezt jogszabály is támogatja azzal, hogy a bankoknak havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt kell biztosítaniuk a lakossági ügyfeleiknek – emlékeztet most az MBH.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlései alapján jelenleg nagyjából 8 ezer milliárd forint készpénz van forgalomban. Látszólag ennek a mennyiségnek a növelésével ki lenne békülve a kormányzat.

De a készpénznek bajai is vannak

  • A gyártási költség ugyanúgy megjelenik mindenki adóforintjaiban, és adott esetben magasabb is lesz.

  • Ha nem lenne ez a költség, azt a jegybank vagy a kormányzat másra is fordíthatná.

  • Jellemzően illegális ügyletekhez használják, amit a mindenkori kormányoknak lenne érdemes átgondolni a helyi jogszabályok és értékek szempontjából.

A hitelintézet új ATM-hálózati stratégiájának megfelelően az MNB előírásain túlmutató, jelentős fejlesztést tervez a jövő évre, bankautomatái számát több mint 1600-ra növeli 2024 végére.

Ellentmondásos az irányzat, lévén a kormány tagjai látszólag szeretik a készpénzt, de az adóbevételt is, amit a tiszta gazdaság szokott előidézni.

Átalakulóban a piac

A befektetések felértékelődtek a lakosság szemében - erről beszélt az Erste Bank felsővezetése a napokban egy sajtóbeszélgetésen.

Kiderült, hogy a bankbetétek is kevésbé vonzóak, szemben a jobb hozamot ígérő befektetési termékeknél, ennek megfelelően vált is az ügyfélkör.

Ezzel együtt az állampapír és a készpénztől független költések továbbra is népszerűek és észszerűek maradnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!