<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Európai Bizottság ma az uniós bíróság elé idézte Magyarországot a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés korlátozása miatt, valamint kötelezettségszegési eljárást is indított vele szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértésére hivatkozva.

Az Európai Bizottság a közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a menekültügyi eljárásokról szóló irányelv vonatkozó cikke értelmében

az Európai Unió tagállamainak biztosítaniuk kell, hogy a területükön, illetve a határaikon tartózkodó unión kívüli ország állampolgárai és az érvényes személyazonosságot igazoló iratok nélküli emberek ténylegesen gyakorolhassák a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához való jogukat.

Orbán Viktor az EU-csúcson 2020. október elsején. (Fotó: Európai Tanács)Orbán Viktor az EU-csúcson 2020. október elsején. (Fotó: Európai Tanács)

Arra emlékeztettek, hogy a magyar jog rendelkezései szerint az unión kívüli országok állampolgárainak ahhoz, hogy nemzetközi védelemért folyamodhassanak Magyarországon, először valamely, az Európai Unió területén kívül található magyar nagykövetségen szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, amelyben kinyilvánítják, hogy menedékjogért kívánnak folyamodni, továbbá rendelkezniük kell az e célra kiadott különleges beutazási engedéllyel.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy

ez a szabály a menekültügyi eljáráshoz való hozzáférés jogellenes korlátozását jelenti,

ami ellentétes a menekültügyi eljárásokról szóló, az alapjogi chartával összefüggésben értelmezett uniós irányelvvel, mivel kizárja, hogy a Magyarország területén, illetve az országhatán tartózkodók nemzetközi védelemért folyamodjanak.

Az uniós bizottság álláspontja szerint a koronavírus-járvány kezelése, amely a magyar jog kinyilvánított célja, nem indokolhat ilyen szabályt. Ezért a testület úgy határozott, hogy

az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot.

Annak megállapítását kéri, hogy a magyar szabályozás ellentétes-e a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvvel.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a hírre reagálva közölte: Brüsszel döntésével újra világossá tette, azt szeretné, hogy "migránsokat engedjünk be Magyarország területére azért, hogy az országban adják be a kérelmüket". Ez jelenleg csak az országhatáron kívül, a magyar külképviseleteken lehetséges.

Ha a magyar kormány eleget tesz a kérésnek, a beengedett migránsok Magyarországon maradnak, állítja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.  

Az Európai Bizottság ma azt is bejelentette, hogy

kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt.

A viszony elmérgesedése Brüsszellel nagyon rosszkor jön a magyar kormánynak, hiszen 2500 milliárd forint friss uniós támogatás engedélyezése van függőben – a Bizottság a napokban elhalasztotta az ezzel kapcsolatos magyar terv engedélyezését.

További részletek laptársunk, a Privátbankár.hu cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.