2020. február 19. 07:26

Május 31-ig lehet beváltani az áram- és földgázszámlák kiegyenlítésére.

Egy friss kormányrendelet értelmében március 31 helyett május 31-ig lehet felhasználni a nyugdíjasok rezsiutalványát. A 9000 forintos értékben tavaly ősz elején szétosztott utalványokat a meghatározott közműszámlák - áram- és földgáz - kiegyenlítésére lehet fordítani.

Május végéig fizethetnek a nyugdíjasok az utalvánnyal Május végéig fizethetnek a nyugdíjasok az utalvánnyal

A rendelethez nem fűzött magyarázatot a kormány, de egy február eleji nyilatkozat szerint addig az utalványok 91,4 százalékát, 20,5 milliárd forint értékben, már beváltották.

Az utalványok beváltása okozott némi nehézséget az érintetteknek, akik például elektronikus úton intézik a számlák kifizetését, plusz adminisztrációs kört kellett futniuk. Közben kialakult egy másodlagos piaca is az utalványoknak, amelyek nem névre szólnak, így átruházhatóak. Lapunk kollégáját is szólították már meg egy postahivatalban azzal a kéréssel, hogy készpénz ellenében szívesen átadnák az utalványt.

A nyugdíjasok korábban is részesültek extra jutalomban, a gazdasági eredményekből való részesedésükre hivatkozva. Ez volt az Erzsébet-utalvány, amelyet karácsony, illetve húsvét táján kaptak meg az idősek, 10 ezer forint értékben, amit bolti vásárlásra fordíthattak. Ehhez képest a rezsiutalvány kötöttebb felhasználást tesz lehetővé, ráadásul a más fűtési módot alkalmazók sem tudják élvezni a jutalom áldásos hatását.

Szintúgy két hónappal későbbre csúszik a szolgáltatók, a posta és a Magyar Államkincstár közti elszámolás határideje a kormányrendelet értelmében.