7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ez derül ki lapunk körkérdéséből. Egy nap plusz szabadság helyett mások azt engedik meg, hogy alkalmazottjuk az oltást munkaidőben adassa be magának. Vannak, akik megelégszenek a figyelemfelkeltéssel, s létezik olyan bank is, amely még csak gondolkozik, rávegye-e egyáltalán valamivel a dolgozóit az oltásra.

Az utóbbi hetekben látványosan szélesedett az oltásra hajlandók tábora Magyarországon. Míg március végén 3,7 millió volt a regisztráltak száma, április közepén már félmillióval több, 4,2 millió, jelenleg pedig 4,5 millió – akik csaknem kilenctizede, azaz több mint 3,9 millió már meg is kapta az első oltását, közülük közel 1,9 milliónyian pedig már a másodikat is.

Az oltási hajlandóság növekedése feltehetően részben a brit mutáns végzetes hatásaitól való félelemnek, részben pedig a kormány által belengetett újabb és újabb nyitási ígéreteknek tudható be. 

Arról nincs (nem is lehet) statisztikai adat, mennyire járult hozzá a számok növekedéséhez, hogy egyes vállalatok maguk is elkezdték ösztönözni a dolgozóikat arra, hogy adassák be valamelyik vakcinát – már csak a jól felfogott érdekükből kifolyólag, miszerint a járvány hatására lehetőleg minél kevésbé akadjon meg a vírus miatt amúgy sem szokásos üzletmenetük, azáltal, hogy a fertőzés miatt esetleg rövidebb-hosszabb időre betegszabadságra kényszerülnek az alkalmazottjaik.

Eltérő megközelítések. Fotó: MTI/Vajda János
Eltérő megközelítések. Fotó: MTI/Vajda János

Néhány napja az Erste Bank hozta nyilvánosságra, hogy „extra szabadnappal jutalmazza az oltakozókat. A pénzintézet minden munkavállalója, aki beadatta magának a Covid-19 elleni védőoltást, plusz pihenőnapot kap. Azon kollégák esetében, akik otthonról is tudnak dolgozni, ez egy ráadás szünnapot jelent, míg azok a munkavállalók, akiknél a home office nem megvalósítható (például a fióki dolgozóknál), plusz két napot ír jóvá a bank. A szabadnapokat a védettséget igazoló plasztikkártya kézhezvétele, illetve bemutatása után lehet igényelni, kivenni pedig idén év végéig (vagy folytatólagosan 2022. januárjában) kell.”

Megkérdeztük a többi bankot, ők is serkentik-e dolgozóikat az oltásra, és ha igen, milyen formában. 

A válaszokból kiderül, hogy csak kevesen követik az Erste példáját. Mindössze a 2023 közepéig egyesülő három hitelintézet – Takarékbank, MKB Bank, Budapest Bank (BB) – közölte azt, hogy az ő munkavállalói is, akik koronavírus elleni védőoltásban részesültek vagy részesülnek a jövőben, plusz egy szabadnapot kapnak 2021-ben. A triumvirátus fúziójának előkészítésére létrejött Magyar Bankholding általános válaszát a Takarékbank azzal tartotta szükségesnek kiegészíteni, hogy „vezetése abban bízik, hogy az intézkedéssel is ösztönzi a védőoltás elfogadását, hiszen az egyének és a közösség egészségének megőrzése közös felelősség, a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezés közös ügy. Emellett a Takarékbank belső kommunikációs felületein rendszeresen figyelemfelhívással és edukatív tartalommal érvelünk a védőoltás mellett, bíztatva dolgozóinkat a regisztrációra és az oltás felvételére.”

Nem kapnak szabadnapot az OTP Bank dolgozói, de – mint megkeresésünkre kihangsúlyozták –, "ha a kollégánk munkaidőben kell megjelenjen az oltóponton, távolléte  igazolt és fizetett távollétnek minősül". Ehhez még a legnagyobb hazai hitelintézet annyit tartott szükségesnek hozzátenni, hogy egyelőre kommunikációs eszközökkel, az ismeretátadással próbálja a munkavállalókat az oltás hasznosságáról tájékoztatni. "A helyzetet folyamatosan elemezzük és a megfelelő banki döntéshozó szervek rendszeresen hoznak újabb és újabb intézkedéseket az aktuális fejleményeknek megfelelően. A védelmi intézkedéseink részeként kiemelkedően sok, több mint 100 ezer alkalommal végeztünk tesztet az elmúlt időszakban a kollégák körében. Ezeknek az intézkedéseknek is köszönhetően maradt alacsony szinten bankon belül a fertőzések száma" – írták lapunknak.

Az OTP-hez hasonlóan az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank ugyancsak igazolt fizetett távollétet biztosít az oltakozás napján annak, aki például vidéken kisebb településről utazik városba az oltásra. Illetve, aki az oltást követően nem érzi jól magát, aznap vagy másnap otthon maradhat. Ennek – lapunkkal megosztott – érvelése tanulságosnak tekinthető. Eszerint „a mi gyakorlatunk az egészségügyi állapot alapján biztosítja ezt a lehetőséget, nem pedig incentívaként – mivel a nem oltakozók nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe. Így tehát a lehetőség egészségügyi alapon férhető hozzá, de nem incentívaként”. 

Az orosz tulajdonú Sberbank Magyarország Zrt.-nél sincs jelenleg érvényben oltásra ösztönző intézkedés. „Természetesen az oltást választó kollégáink oltásfelvételét támogatjuk: például lehetővé tesszük a részvételt akkor is, ha a kapott időpont munkaidőben van, illetve számolunk az esetleges oltási mellékhatásokkal, és ezt figyelembe vesszük a munkaszervezés során.  A fertőzés elleni védekezéshez szükséges feltételeket, munkakörülményeket továbbra is a legmagasabb szinten biztosítjuk munkatársaink részére" – mutattak rá a lapunk érdeklődésére adott válaszukban.

Nem dob be külön ösztönzőt az osztrák tulajdonosi hátterű UniCredit Bank, mint lapunknak írták, „mindenekelőtt tájékoztatással” operálnak: „kollégáink figyelmét felhívtuk rá, hogy az online időpontfoglaló használata megnyílt minden regisztrált számára. Fontosnak tartjuk, hogy mindazok, akik szeretnének oltást kapni, de még nem kerültek sorra, élhessenek a számukra is megfelelő lehetőségekkel”.

A tisztán magyar tulajdonú Gránit Bank is csupán annyit tesz, hogy „a vezetői fórumain folyamatosan hangsúlyozta az oltás fontosságát a munkatársak saját érdekében és annak a közösségnek az érdekében is, akikkel együtt élnek és dolgoznak. Munkatársaink mindvégig hittek az oltás fontosságában és a legnagyobb örömünkre többségük már túl van az első, illetve a második oltáson.  A felelősségtudat, családtagjaik védelme és a mielőbbi kötetlen együttes munka érdekében külön ösztönző nélkül is oltáspártiak a dolgozók.”

Semleges álláspontot foglalt el a belga KBC Bank magyarországi leányintézménye, a K&H Bank is. Megkeresésünkre lakonikusan csak annyit válaszoltak, hogy „munkatársaink jelenleg az állami oltási rend szerint kaphatják meg az oltást, melyre a jelentkezés és a részvétel önkéntes”.

Az olasz Intesa Sanpaolo magyarországi leánybankja, a CIB Bank az egyetlen a válaszadók közül, amely még nem döntött arról, ösztönözzék-e oltásra a dolgozóikat, s ha igen, hogyan. Mint írták: „egyelőre vizsgáljuk a lehetőségeket ezzel kapcsolatban”.

A fentieken túl lapunk megkereste még a százszázalékos állami tulajdonú MFB Magyar Fejlesztési Bankot is, de e sorok írásáig nem válaszolt a kérdésünkre. Természetesen amint ezt megteszi, közöljük az álláspontjukat.

A hazai bankok közül tehát csak kevesen díjazzák szabadnappal, ha valaki beoltatja magát a koronavírus ellen. Írhatnánk, hogy a kormányzati kampányt értelemszerűen a részben állami, illetve tisztán nemzeti, azaz magyar tulajdonú hitelintézetek tolják meg ily módon, hiszen az Erste, a Takarékbank, az MKB és a BB is így tesz, csakhogy az ugyancsak e körbe tartozó Gránit Bank e tekintetben kakukktojás. A tisztán külföldi tulajdonú hitelintézetek külön nem ösztönzik dolgozóikat az oltásra, de egyesek szemet hunynak afelett, ha a vakcinát valaki munkaidőben adatja be magának, míg mások ezt magánügynek tekintik, maximum felhívják alkalmazottjaik figyelmét e lehetőségre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!