<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Főleg a tavalyi alacsony bázis miatt nőttek a mutatók.

Az előző évi, alacsony bázishoz képest a helyközi személyszállítás teljesítménye erőteljesen nőtt az idei első negyedévben, az áruszállításé csökkent, ugyanakkor mindkettő elmaradt a járvány előtti szinttől - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szállítási teljesítményeket értékelve - közölte a KSH.

A vonatos forgalom is nőtt. Fotó: MTI/Máthé ZoltánA vonatos forgalom is nőtt. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A helyközi személyszállítás első negyedévi teljesítménye 4,9 milliárd utaskilométer volt, 68,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál, amikor határzárás miatt alacsony volt a forgalom. A 2019. első negyedévétől viszont 27 százalékkal elmaradt, elsősorban a légi és az autóbuszos személyszállítás továbbra is jelentős visszaesése következtében.

A belföldi személyszállítás utaskilométerben mért teljesítménye egy év alatt 38 százalékkal nőtt. Az autóbuszos közlekedésben realizált teljesítmény 22, a vasúti személyszállításé 72 százalékkal nagyobb volt a tavalyi első negyedévinél.

A nemzetközi személyszállítás teljesítménye az egy évvel korábbihoz viszonyítva - amikor még tartott a magyar határok lezárása - a tizenötszörösére nőtt. A nemzetközi forgalom alakulását döntően a légi személyszállítás tizennyolcszoros növekedése befolyásolta - fűzte hozzá a KSH.

Az áruszállítás teljesítménye 13,6 milliárd árutonna-kilométert tett ki, az egy évvel korábbihoz képest 4,6 százalékkal, 2019. első negyedévihez mérten pedig 11 százalékkal csökkent. Belföldön 1,2 százalékkal nőtt, nemzetközi viszonylatban 7,2 százalékkal lett kisebb a teljesítmény az egy évvel korábbihoz képest.

Belföldön a vasúti és a belvízi áruszállítás teljesítménye csökkent, a többi módozaté növekedett, a legnagyobb részarányt (80 százalék) kitevő közúti áruszállításé 1,6 százalékkal. A nemzetközi szállításon belül is legnagyobb arányt képviselő közúti áruszállítás teljesítménye 4,9, a vasútié 14 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi első negyedévben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.