2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Többféleképpen is értelmezhető az, amit a magyar kormány az uniós soros elnökség szimbólumának választott. Beszélt a politikai játszmákról is a Brüsszelben mikrofonvégre kapott magyar miniszter.

A Politico brüsszeli hírlevele tudott néhány kérdést feltenni Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszternek a közelgő magyar uniós elnökséggel, illetve a hétfői informális uniós csúccsal kapcsolatban. Bóka elárulta például, hogy a magyar uniós elnökség logója a Rubik-kocka lesz, ezt a Politico munkatársai nem is annyira finom utalásnak érzik a sokszínű, szuverenista Európa víziójára.

A versenyképesség, a védelem, a migráció,a közös agrárpolitika reformja és a kohéziós politika lesznek a magyar elnökség prioritásai, erősítette meg Bóka János.

A miniszter azt is elmondta, hogy Magyarország nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását a Bizottság elnökének, de a többi uniós vezetői pozíció tekintetében elfogadja a felmerült neveket (ezekről az alábbi ajánlóra kattintva olvashat bővebben).

Amikor Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor hétfői találkozójáról kérdezték, Bóka hangsúlyozta, hogy a magyar kormányfő még nem hozott döntést arról, hogy inkább az Konzervatívok és Reformisták (ECR) Meloni fémjelezte frakciójába, vagy a Marine Le Pen-féle Identitás és Demokrácia frakcióhoz szeretne-e csatlakozni a Fidesz delegációja (bár az sem elképzelhetetlen, hogy végül összejön a két frakció valamilyen egyesítése).

"Szükség van egy új politikai jobboldalra"

- jelentette ki Bóka, rámutatva az EP-választások eredményeire, és hozzátette, "újrastruktúrálásra van szükség" a meglévő pártok körében, és ezt a folyamatot "nagyon nehéz lenne elképzelni a Fidesz nélkül".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!