3p

A postatörvény átírásával a jövőben elég lenne 30 ezer lakosonként egy postát fenntartani. Budapesten ez például mindössze 55 hivatalt jelentene.

Nagy Márton április elején beszélt arról, hogy a Magyar Postát rendbe kell tenni, jobban oda kell figyelni, a maximumot ki kell hozni és a magyar állam számára a legolcsóbb működést kell biztosítani. A gazdaságfejlesztési miniszter azonban nem árulta el, hogy miként gondolja ezt a rendbe tételt és legolcsóbb működést.

Most viszont felkerült a kormányzati portálra a postatörvény módosításáról szóló javaslat, amelyből már körvonalazódik, hogy mi a szándék az ezer sebből vérző állami vállalattal. Csak egy apró kis módosítást eszközölnek, de annak jelentős következményei lehetnek, aminek aligha fognak örülni a lakosok és a Posta dolgozói.

Nagy Márton rendet rak. Fotó: MTI
Nagy Márton rendet rak. Fotó: MTI

A jelenlegi törvény szerint a Postának

  • 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Vagyis mondjuk törvényileg egy 50 ezres Egerben eddig legalább két postát kötelező volt működtetni. Ez viszont módosulhat a jövőben, ugyanis a Gazdaságfejlesztési Minisztérium úgy módosítaná a törvényt, hogy a Postának

  • 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként legalább egy postahelyet kell biztosítania.

Vagyis az egri példánál maradva, a jövőben a hevesi megyeszékhelyen törvényileg elég lenne csak egy postát fenntartani. Ez persze csak egy törvényi lehetőség, a Magyar Posta elvileg dönthet úgy, hogy többet is működtet. De ez azt is jelenti, hogy Budapesten és a többi nagyvárosban is számos postát bezárhat az állami vállalat, az is törvényes lesz. Eddig Budapesten a jogszabályi kötelezettség alapján előírt 66 posta helyett mintegy 112 posta állt az ügyfelek rendelkezésére. A 30 ezres szabály alapján viszont a fővárosban elvileg elég lenne a jövőben csak 55 postát üzemeltetni.

Érdekesség, hogy a törvénymódosítás egyáltalán nem indokolja, hogy miért van szükség a változtatásra.

Az állami társaság tavaly október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Ebből januárban önkormányzati segítséggel 45 újra kinyitott. Ennél is drasztikusabb lépés, hogy februárban bejelentették: 1200 munkavállalót bocsátanak el. A maradók sem örülhetnek igazán, hiszen a szakszervezeti bérmegállapodás értelmében mindössze átlagosan 10 százalékos emelést kaptak a dolgozók, miközben az infláció 25 százalék felett van hónapok óta.

A napokban kistelepülésekről is érkeztek olyan hírek, hogy az önkormányzatokat keresett meg a Magyar Posta annak kapcsán, hogy ha módjukban áll, vegyék át a postahivatalok üzemeltetését. A Magyar Posta az ügyben közölte: önkormányzatokkal, országos kereskedelmi hálózatokkal és vállalkozásokkal is tárgyaltak egy új típusú partneri együttműködési lehetőségről, és rövidesen meg is kötik az első szerződéseket. Hozzátették, ha az önkormányzat vagy a vállalkozó nem kívánja átvenni a postahivatal működtetését, akkor a törvényi keretek között látják el a feladatot a jövőben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!