2018. február 19. 13:41

Törvényjavaslattal gyorsítaná fel a margitszigeti teniszközpont beruházását a kormány.

Dr. Szűcs Lajos fideszes képviselő jegyzi "A Budapesten megrendezendő Hungarian Open ATP World Tour tenisztorna megvalósításához szükséges létesítményfejlesztésről" szóló törvényjavaslatot, melyet hétfőn nyújtott be a parlamentnek. Ez lényegében ugyanarra a vázra épült, mint a vizes vb beruházásainak meggyorsítására szolgáló FINA-törvény, csak itt egyetlen létesítmény van a központban, mégpedig a margitszigeti teniszközpont.

A mielőbbi kivitelezés érdekében felgyorsítanának bizonyos eljárásokat: a közigazgatási hatósági eljárásokat, és a torna megrendezésével összefüggő egyéb beszerzéseket. A torna érdekében megkötendő szerződések így

halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekinthető, melyek teljesítéséhez kiemelten fontos közérdek fűződik.

Illusztráció Illusztráció

A teniszközpont építtetője a Nemzeti Sportközpontok lesz, a projekt irányítója és lebonyolítója a BMSK Zrt. A megvalósításhoz szükséges közbeszerzéseket hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretén belül lehet majd lefolytatni - akárcsak a vizes vb-s beruházásoknál. Ez azt jelenti, hogy nem kell hirdetményt közzétenni, ajánlattételre pedig legalább 3 vállalkozást kell felkérni, az értékelési szempont pedig mindentől függetlenül lehet a legalacsonyabb ár. A javaslat értelmében a közbeszerzési eljárások megindításához, az azzal összefüggő szerződések megkötéséhez, módosításukhoz nem szükséges a közbeszerzésekért felelős miniszter engedélye, és a szerződések szabályosságát sem fogja ellenőrizni.

A teniszközpont mellé ideiglenes lelátókat is fognak építeni, melyeket a torna utolsó napját követő 30 napon belül kell megszüntetni.

A törvényjavaslat elfogadása esetén a kormány felhatalmazást kaphatna arra, hogy

  • a beruházás tekintetében sajátos kulturális örökségvédelmi szabályokat,
  • további beépítési szabályokat,
  • további építési követelményeket,
  • egyes létesítmények esetében az építtető személyét
  • és sajátos építési követelményeket külön rendeletben állapítsa meg.