3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Manfred Webernek elege van abból, hogy "Orbán Viktor diktálja az ütemet".

Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni

- mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője az az ntv német hírtelevíziónak adott interjúban az MTI szerint.

Manfred Webernek elege van abból, hogy Orbán Viktor diktál. (Korábbi felvétel). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Manfred Webernek elege van abból, hogy Orbán Viktor diktál. (Korábbi felvétel). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A német politikus kiemelte: az Európai Tanács ma kezdődő tanácskozásán megállapodásra kell jutni az orosz kőolajra kivetendő embargóról, mert Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt "erkölcsileg vállalhatatlan", hogy naponta eurószázmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába.

Manfred Weber ezzel összefüggésben kifogásolta a magyar kormány álláspontját.

Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet

- mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Ha a magyar kormány "nem hajlandó felhagyni a blokáddal", akkor el kell érni, hogy az EU a "leglassabbakat" hátrahagyva haladhasson előre

- tette hozzá.

Szerinte "Orbán nem játszadozhat velünk", szükség esetén közös, egységesen meghozott, EU-s szintű döntés nélkül is lehetséges az előrelépés, mert a tagállamok külön-külön, kormányközi megállapodások alapján is bevezethetik az embargót.

Hozzátette: az embargó körüli vita azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU-csúcs előtt azt mondtaaz uniós tagállamoknak megállapodásra kell jutniuk az Oroszország elleni új szankciócsomagról, beleértve az orosz olajimport korlátozását is.

A vasárnap este tárgyalt javaslat szerint az év végéig megtiltanák ugyan az orosz kőolaj szállítását az EU-ba tengeri úton, de a Barátság-kőolajvezetéken keresztül Magyarország, Szlovákia és Csehország továbbra is kaphatna kőolajat.

Laptársunk, a Privátbankár.hu korábbi háttéranyagát a témában itt olvashatják: Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot.

Interjúnkat Holoda Attila energiapiaci szakértővel pedig itt tekinthetik meg:

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!