4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem csak hogy kiírták a balatonkenesei egykori Telekom hotel felújítására szóló tendert, de az új tulajdonosi szerkezet is apró változáson ment át az ingatlan felvásárlása óta.

2020 májusában még a válaszonline.hu cikke gyűjtötte össze annak a több, mint negyven tételből álló, a NER bábáskodásával átalakuló Balaton-parti fejlesztést, amelynek egyik tétele az egykori T-kom szálloda átalakítása.

A mára már Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotelre keresztelt balatonkenesei szálloda átalakítására 2021. december 31-ig lehet pályázni. A projekt támogatása is a Kisfaludy 2030-ból történik, ennek mértéke a projekt elszámolható összköltségének 55 százaléka, a fennmaradó 45 százalékot az Ajánlatkérőnek saját forrásból kell biztosítania.

Új tulajdonosai lettek a hotelt birtokló Tamburmajor Kft-nek. Fotó: youtube
Új tulajdonosai lettek a hotelt birtokló Tamburmajor Kft-nek. Fotó: youtube

A kivitelezőnek 16,5 hónap alatt kell majd felújítania a közel 25 ezer négyzetméter telken álló 10 ezer négyzetméteres épületegyüttest (szállodát, konferencia- és apartmanépületeket), valamint a hozzá tartozó tóparti területeket, parkolókat. Az átalakítás során 160 vendégszoba és ugyanennyi parkolót alakítanak ki. A főbejárat előtt pedig egy úgynevezett drop-off zóna kialakítása is követelmény az érkező és távozó vendégek kiszolgálására, ahol két darab akadálymentes parkoló is helyet kap.

A tervek között szerepel az is, hogy a belső élménymedencét átalakítják, a kültéri medencét belülről is megközelíthető új kiúszóval kötik össze, és a belső gyermekmedencén kívül egy külsőt is építettnek. A wellness-részleg szauna-világgal és masszázs-kezelőkkel egészül majd ki.

Az egykori T-kom szállodának 2019-ben lett új tulajdonosa a Fidesz és a kormány rendezvényeit biztosító Valton Security-főnök (Varga Lajos és társai), pontosabban az általuk alapított Tamburmajor Invest Kft.

2020. januárjában a hvg.hu még arról írt, hogy a Varga Lajos, legnagyobb tulajdonoson kívül a Tamburmajorban az üzletrészek 25-25 százalékát birtokolta még Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója és az építőipari milliárdos Varga Mihály cége, a KÉSZ Holding. A cég egytizede pedig a Tigra nevű informatikai vállalkozás tulajdonosáé, Vertán Györgyé.

Azóta a tulajdonosi szerkezetben változás történt, a cég éves beszámolójának kiegészítő mellékletében az áll, hogy Varga Lajos és Ganczer Gábor tulajdonrészüket vállalkozások részére értékesítették, amivel a korábbi tulajdonosok továbbra is benne maradtak a vállalkozásban. Hiszen a 2019. december 6-án eladással jelenleg most már a TIGRA-COPY Kft. részesedik 40 százalékban (itt Varga résztulajdonos), a KGB Invest Kft. (itt Ganczer résztulajdonos) és a PARATUS Estates Lakásfejlesztő Kft. (ebben a KÉSZ Holding résztulajdonos)  továbbra is 25-25 százalékban, míg a Vertán György tulajdonában álló Tigra Hotel Kft. szintén a korábbi 10 százalékban tulajdonolja a céget. 


A Tamburmajor Kft. 2020-as üzleti beszámolójának kiegészítő mellékletében az is szerepel, hogy a Tamburmajor „az ingatlan átalakítását és megújítását tervezi. Ehhez a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióban nyert el támogatást. A támogatás beérkezett összege szerepel a rövid lejáratú kötelezettségek között.” Ez 2 milliárd 42 millió 500 ezer forint.

A társaság az ingatlan vásárlás megvalósításához banki hitelt vett fel a Budapest Banktól, amely kiegészítésként szolgált a tulajdonosok által biztosított kölcsönrészhez. A társaság ezen összegeket hosszú lejáratú kötelezettségi között tartja nyilván. E tartozás összege 2020 végén 3 milliárd 442 millió 848 ezer forint volt. Ebből 1 milliárd banki beruházási hitel, 1,4 milliárd banki fejlesztési hitel, a többi, 1 milliárd 442 millió 848 ezer forint pedig a tulajdonosok hosszú lejáratú kölcsöne.

A bankhitelek közül a beruházási hitel 2029 szeptemberében, míg a fejlesztési hitel 2034 végén jár le.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!