2020. április 10. 08:33
mfor.hu

Kevesebb mint 1 órával a húsvéti hétvége kezdete előtt jelent meg a rendelet, ami a polgármestereknek lehetővé teszi, hogy további korlátozásokat léptessenek életbe az ünnep idejére. Budapesten lezárják a legnépszerűbb zöld területeket. A polgármesterek mostantól maguk határozhatnak arról, mikor leht nyitva a piac és mikor látogathatják a 65 év felettiek.

Nem sokat alhattak péntekre virradóra a polgármesterek: csak csütörtök este 11 óra után jelent meg az a rendelet, amely egyrészt határozatlan időre meghosszabbítja az országos kijárási korlátozást, másrészt április 10. 0 óra és árilis 13. 24:00 óra között lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy szigorúbb szabályokat állapítson meg. 

A rendeletben van még egy újítás: az önkormányzatok a piacok nyitvatartását is maguk szabályozhatják, valamint azt, hogy a piacokon mikor tartózkodhatnak kizárólagosan a 65 év felettiek.

Katonai rendészek járőröznek a Bosnyák téri piacon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán Katonai rendészek járőröznek a Bosnyák téri piacon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kissé elkésett - miért várt ki Orbán Viktor?

A rendelet nem egészen egy órával a húsvéti hétvége kezdete előtt jelent meg - a balatoni polgármesterek közül többen jelezték, hogy túl későn, a nyaralótulajdonosok ugyanis eddigre már rég "megszállták" a tóparti településeket. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádióban azt mondta péntek reggel: azért várt ki, azért nem döntött már szerdán a kijárási korlátozásról, hogy "hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni". Azt is elmondta: nagyon eltérő helyzetben vannak az egyes települések, nem lehet országos döntéssel rendezni a helyzetet, ezért bízta a polgármesterekre a döntést.

Budapesten lezárják a népszerű zöld területeket

Budapesten nem is várták ki, hogy megjelenjen a közlöny: Karácsony Gergely főpolgármester úgy döntött, lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot péntek és hétfő között minden nap reggel 8 és este 10 óra között. Erről itt írtunk bővebben >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.