2020. március 27. 07:48
mfor.hu

Szombaton indul, két hetes lesz.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az idősek és a fiatalok kölön idősávban mehetnek majd vásárolni.

A miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett fotók tanúsága szerint a 65 évnél idősebbek csak 9 és 12 óra között mehetnek vásárolni. Rajtuk kívül ebben az időszakban nem tartózkodhat más az ott dolgozókon kívül. A lefotózott rendelet szerint vendéglátóegységekben továbbra is folytatódhat az elvitelre történő kiszolgálás, az alapos indokok között pedig a bevásárlás és munkavégzés mellett szerepel még a fodrász szolgáltatás igénybevétele, a háziállatok ellátásával kapcsolatos tevékenységek, mint például a (kutya)sétáltatás, és 1,5 méteres távolságot betartva egyéni szabadidős tevékenységet is lehet végezni, vagyis sétálni, elmenni futni. 

A kijárási korlátozás rövid összefoglalója A kijárási korlátozás rövid összefoglalója

A kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk;
- az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni; ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.

A kormányfő szerint ez arányos és szükséges lépés, Európában is sok helyen meglépték. Az egymástól való másfél méteres távolságot betartva, engedélyezik az egészségügyi sétát. A szabályok betartását a rendőrök segítik, együttműködve az emberekkel.

Ugyanakkor a szabályok megszegése szabálysértés, és minimumtétele 5000 forint

Orbán Viktor rádiós interjújában azt mondta, hogy a kontaktusok száma tizedére esett, a kijárási korlátozásnak most jött el az ideje. A kontaktusok számának csökkenése a járvány lassulásához vezet, és bár a kormány tiszteletben tartja a magánéletet, de folyamatos kérdőíves kutatással figyelik, mit gondolnak a magyarok a meghozott intézkedésekről.

Korábbi cikkünk: Ezzel jár a kijárási tilalom

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.