2019. január 7. 16:55
mfor.hu

Nagy változásokat hozott az új év cafeteria ügyben, de mit mondanak a szakértők.

A Privátbankár.hu megkeresett több szakembert azzal kapcsolatban, hogy mit hozott magával a cafeteria-rendszer átformálására, hogy reagáltak minderre az érintett cégek.

Fata László, a Cateriatrend.hu szakértője szerint az eddig cafeteriát használó cégek jellemzően külön megtartották a juttatási keretet, melyben a szűkebb kínálat mellett sokan a pénzben való kifizetés lehetőségét is kínálják a munkavállalóknak.

A szakértő úgy véli, hogy bár biztosan nem fognak ugyanúgy juttatásokat adni a cégek idén, mint 2018-ban, de sokan keresik a működő megoldásokat. Fata László szerint továbbra is gyakori maradhat, hogy a munkáltatók adnak valamiféle juttatást a fizetésen kívül, elég csak arra gondolni, hogy például nőnapon furán hatna, ha a virág helyett pénzt adna a cég.

Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezető igazgatója is úgy látja, hogy a cégek döntő többsége valamilyen szinten megtartotta a cafeteriát, és ezek nem kerültek alapbéresítésre, viszont a törvényi változtatások miatt a keret összetétele változott. A SZÉP-kártya lett a legnépszerűbb, emögött az egészségpénztár (igaz, ennek felhasználási feltételei szűkültek a tavalyi évhez képest) és a nyugdíjpénztár áll a második helyen.

A meccsbelépő a kutyát sem érdekli

Az eredeti csomaghoz beadott módosítónak köszönhetően, nem szűnt meg a munkavállalónak juttatható sportrendezvényekre és kulturális eseményekre szóló belépőjegyek támogatottsága, annyi változás történt, hogy a jegyeket nem visszaválthatóvá tették, és a juttatási érték a sport esetén csökkent, míg a kultúra esetén nőtt valamennyivel. Kardos György elmondta, hogy az adható juttatások körének szűkülése miatt a kultúra népszerűsége valamennyit nőtt, de a sportbelépőknél egyáltalán nem látnak növekedést.

A szakember szerint alapvetően az utalványos rendszert most már nem éri meg megtartani a cégeknek, így nem javasolják az ügyfeleiknek sem, hogy pl. ételutalványokat adjanak. Ő úgy látja, hogy a kormánynak részben sikerült elérnie azt a célt, hogy a munkáltatók a fizetés részévé tegyék a korábbi cafeteria keretet, különösen azoknál a cégeknél, ahol a juttatások kezelésének nincs igazi gazdája.

A szakember nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövőben valamilyen formában visszahozzák a cafeteriát, ugyanakkor szerinte arra mindenképpen szükség lett volna, hogy egy könnyen elkölthető utalványrendszert meghagyjon a kormány. Mint mondta, sokkal szerencsésebb lett volna az, hogyha az adható cafeteria-keretet maximalizálják, így elkerülhető lett volna az általános közfelháborodás is.

(Privátbankár.hu)