<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A tervek szerint az energiaválság miatt bevezetett különadókat csak 2022-ben és 2023-ban szedik be.

Az energiaválság miatt bevezetett különadók, mint a kiskereskedelemre, az olajiparra, a bankokra és biztosítókra, a gyógyszergyárakra és a légitársaságokra sújtókat jövőre megszüntetné a kormány. Tekintve, hogy a különadók évi 800-900 milliárd forint bevételt hoznak az államnak, ezek eltörlésével a kieső összeget várhatóan valahonnan pótolni kell majd.

Mit lép vajon a kormány? Fotó: Pixabay
Mit lép vajon a kormány? Fotó: Pixabay

Erre az egyik opció, hogy a repjegyadón túl az Uniónak tett ígéretekkel szemben más extra terhek is megmaradnak. A másik, hogy a kormány bevezeti az évek óta kritizált globális minimumadót, az erről szóló előterjesztések ugyanis hamarosan a parlament elé kerülhetnek.

Ez a jelenlegi 1-9 százalékról 15 százalékra emelné a multinacionális cégek terheit, amely a magyar adóelőnyt veszélyeztetné a kormány szerint. Eközben hivatalosan jelenleg társasági adóként 9 százalékot vonnak el, a számukra elérhető kedvezmények miatt viszont ez akár 1-2 százalékra csökkenthető.

(via HVG)