5p

A turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet a 2021. január 1-től 2021. december 31-éig terjedő időszakra nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség. Emellett más, a gazdaság újraindítását elősegítő intézkedéseket is hozott a kormány.

A legfrissebb Magyar Közlönyből az derül ki, hogy a kormány tegnap több, a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedést hozott. Ezeket részletezzük.

Adóigazgatási szabályok

A meglévő kedvezményeken túl az adóhatóság az adózónak és az adó megfizetésére kötelezett személynek a 2021. december 31-ig előterjesztett kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb ötmillió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

Az adóhatóság a nem természetes személy adózónak és az adó megfizetésére kötelezett személynek a 2021. december 31-éig előterjesztett kérelmére az őt terhelő adótartozást egy alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de ötmillió forintot meg nem haladó összegben mérsékli, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené. Az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető.

A turisztikai ágazattal összefüggő köztehercsökkentés

A turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezettet a 2021. január 1-től 2021. december 31-éig terjedő időszakra nem terheli turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség, erre az időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulást nem kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Év végéig tartó könnyítés. Fotó: Pixabay
Év végéig tartó könnyítés. Fotó: Pixabay

A szociális hozzájárulási adó kötelezettséggel összefüggő szabályok

A 2021-ben adott juttatások tekintetében nem terheli adókötelezettség a Széchenyi Pihenő Kártya kártyaszámlájára utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget.

Nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti reprezentáció és üzleti ajándék juttatása után, ha a juttatás e rendelet hatálybalépésének napja és a 2021. december 31. közötti időszakban történik.

A Szocho törvény bekezdésétől eltérően e rendelet hatálybalépésének napja és 2021. december 31. között létrejött munkaviszony esetében munkaerőpiacra lépő az is, aki az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére álló adatok szerint a kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 183 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény szerinti biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni, társas vállalkozói jogviszonnyal.

A Széchenyi Pihenő Kártya formájában – béren kívüli juttatásként – adható összeg emelése

A 2021-ben az Szja törvénytől eltérően a Széchenyi Pihenő Kártya

a)  szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint,

b)  vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint,

c)  szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint

összegig minősül béren kívüli juttatásnak.

A 2021-ben az éves rekreációs keretösszeg

- ha a munkáltató költségvetési szerv:

  • évi 400 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
  •  a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
  • évi 400 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg,

- más munkáltató esetében

  • évi 800 ezer forint, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll,
  • a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn,
  • évi 800 ezer forint, ha a magánszemély munkaviszonya a magánszemély halála miatt szűnik meg.

A 2021. január 1. és 2021. június 30. között eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót az adó alanyának nem kell megfizetnie, az adó beszedésére kötelezettnek nem kell beszednie, befizetnie, a megállapított, de be nem szedett adót azonban – kivéve, ha annak összege nulla – be kell vallania az adóhatósághoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!