<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A nemzetiségek helyzetéről szóló beszámolóról, az építményi jogot a magyar jogba ismét bevezető törvénymódosításról és a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatról is tárgyal szerdán az Országgyűlés.

Az ülés reggel 9-kor a Magyarország területén élő nemzetiségek 2019 januárja és 2020 decembere közötti helyzetéről szóló beszámoló és az annak elfogadását javasló országgyűlési határozati javaslat vitájával kezdődik. A dokumentumban a kormány összegzi "az európai szinten is példaértékű nemzetiségi politika eredményeit".

Tárgyalják az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosítását, amely egyebek mellett csökkenti a szabadalmi díjakat négy kiemelt csoport, a magánszemélyek, a kis- és közepes vállalkozások (kkv), az egyetemek és a kutatóintézetek esetében. Tartalmaz rendelkezéseket a külhoni felsőoktatási intézmények támogatásáról, a Budavári Palotanegyedben zajló beruházásokkal kapcsolatban és ingatlanokat juttat egyes egyetemi alapítványoknak.

A képviselők megvitatják a gazdaság versenyképességének növelése érdekében történő törvénymódosításokat, amely ismét bevezeti a magyar jogrendszerbe az építményi jogot, amelynek jogosultja az ingatlanon, vagy annak felszíne alatt épületet létesíthet, illetve hasznosíthat. Az építményi jog forgalomképes, azaz átruházható és megterhelhető.

Parlament. Fotó.mfor/Mester Nándor
Parlament. Fotó.mfor/Mester Nándor

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslat a munkavállalás engedélyezésének szempontjából kedvezményes helyzetben lévő foglalkoztatók számára is egyértelművé teszi, hogy vendégmunkást milyen feltételekkel és eljárásjogi szempontok figyelembevételével tudnak Magyarország területén, huzamosabb időtartamban foglalkoztatni.

(MTI)