3p

Még az önkormányzati választások előtt tartottak egy rendkívüli testületi ülést, melynek egyik napirendi pontjában a házikedvencekkel foglalkoztak. Bajban a felcsúti macskás idős hölgyek.

Különösen fontosnak tarthatta Mészáros László (időközben újraválasztott) felcsúti polgármester a kedvtelésből tartott állatokkal kapcsolatos problémákat, hiszen az önkormányzati választások előtt szeptemberben tartott rendkívüli ülés első napirendi pontjaként tárgyalta meg a kérdést a testület. Az önkormányzati választások előtt jellemzően ritkaság számba ment, ha szeptemberben összeült egy képviselő testület, ilyenre csak elvétve volt példa. A képviselők ugyanis szeptemberben már javában a kampánnyal, az újraválasztásuk biztosításával voltak elfoglalva. Igaz, Felcsúton speciális a helyzet, hiszen Mészáros Lászlónak - aki csak névrokonságban áll a helyi milliárdos, országos hírnévre szert tett gázszerelővel - nem volt ellenfele az 1800 fős településen. Így nagy kampányt nem kellett lefolytatnia.

A választás előtt szűk egy hónappal, szeptember 17-én tartott rendkívüli ülés első napirendi pontja szerint Felcsút korábban a kedvtelésből tartott állatok tartására nem alkotott külön rendeletet. A kérdés kezelését a magasabb szintű jogszabályokra alapozva kívánták kezeni. Egészen mostanáig.

Az előterjesztés szerint

"a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mind gyakoribb a korlátok nélküli kutya- és macskatartás a községben, mely gyakran okoz szomszédok közötti vitát, közegészségügyi problémát és keletkeztet birtokvédelmi eljárásokat".

Erre tekintettel készítették el a szabályozás-tervezetet, mellyel lényegében megszabják, hány házikedvencet lehet tartani.

A szabályozás értelmében, kettő, vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú, máshol legfeljebb kettő 15 kilogrammnál könnyebb, vagy egy 15 kilós kutya tartható. Közös tulajdonú udvarban csak akkor lehet kutyát tartani, ha abba minden lakó beleegyezett. Ennek hiányában csak a lakásban lehet tartani az ebet.

Fontosnak tartotta a felcsúti vezetés rögzíteni, hogy a sétáltatást leszámítve zárt helyiségben vagy udvarban tartható kutya. Az állatot játszótérre, temetőbe vinni nem lehet - ami még érthető megkötés is, viszont póráz nélkül sehol nem futtatható, sétáltatható az állat.

Ami a macskatartást illeti. Lényegében három macskánál többje senkinek sem lehet, teljesen mindegy, hogy milyen ingatlanban lakik. Több lakásos épületben élők kettőt, egyéb ingatlanon három állat tartható.

Ha a tartott kutyák és macskák száma meghaladja a fentebb rögzítettet, akkor az már tenyészetnek minősül, ehhez pedig a szomszédok írásbeli beleegyezésére van szükség. Többlakásos ingatlanban tenyésztés nem folytatható.

A kedvtelésből tartott állatok kérdéskörének szabályozása azért is érdekes, mert bár több település is megalkotta a saját maga vonatkozó rendeletét a kérdésben, ilyen szigorú egyedszámra vonatkozó szabályozást nem találtunk gyorskeresésünk során. Jellemzően a tartáskörülményekre, illetve a közterületen való sétáltatás szabályait rögzítik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!