<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vagyis nem módosítják a megszokott ütemezést.

Mint lapunk elsőként beszámolt arról, a friss inflációs adatok alapján a nyugdíjasok kompenzációra jogosultak idén, mivel az infláció magasabb, mint az év eleji nyugdíjemelés mértéke volt. A 2,8 százalékos emelés alatta maradt a nyugdíjas kosár szerint számolt 4 százalékos első nyolc havi (a nyugdíjtörvény alapján ezt az időszakot kell figyelembe venni) inflációnak.

Mint rámutattunk, ebből 1,2 százalékos kompenzáció adódik - egyes szakportálok 1,5 százalékkal számoltak, tévesen - amit alapesetben novemberben fizet ki az állam a jogosultaknak. Részben egyösszegben, részben beépítve az év hátralévő részében esedékes nyugdijba.

Az átlagnyugdíj szintjén éves szinten nagyjából 20 ezer forint kifizetését azonban politikai és érdekképviseleti szervezetek szerint korábban ki kellene fizetni, tekintettel arra, hogy az év eddigi szakaszában a nyugdíjasok lényegében hitelezték az államot (mivel kisebb nyugdíjat kaptak eddig, mint amennyi járna). De az érvek között felbukkant, hogy az élelmiszerek ára rendre 7-8 százalékkal emelkedik, márpedig erre az idősebbek több pénzt fordítanak a rendelkezésükre álló jövedelem arányában, mint a fiatalabbak.

A mai Kormányinfón rákérdeztünk Gulyás Gergely miniszternél, hogy szándékában áll-e a kormánynak novembernél hamarabb kifizetni a kompenzációt. A válaszból az derült ki, hogy ilyen terv eddig nem született, mai állás szerint novemberben érkezik meg a pénz a nyugdíjasokhoz.