<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint kormánypárti honatyák is megszavazták az Európai Parlament állásfoglalását arról, hogy haladéktalanul tiltsák be többek között a pénzintézet működését, valamint a paksi atomerőmű leállítását. A megnevezettek egyike, Deutsch Tamás ezt hazugságnak nevezte.

Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az érintett témák közül többnek magyar vonatkozása is van.

A parlamenti képviselők egyebek mellett arról foglaltak állást, hogy 

  • haladéktalanul tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló alapok és bankok, például a Nemzetközi Beruházási Bank unióbeli működését, amely ellen annak budapesti székháza előtt éppen most zajlik tüntetés.
  • szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét. Ez a paksi atomerőmű bővítésére is vonatkozik.
  • a tagállamok és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országok vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit. Ez pedig a letelepedési kötvényekre való utalás.
  • Ami igazán érdekes, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői az állásfoglalások közül többet is megszavaztak - állította Ujhelyi István szocialista EP-honatya a Facebook-oldalán.

Ujhelyi István állítását Deutsch Tamás, a Fidesz egyik EP-képviselője hazugságnak nevezte.

Mindazonáltal azt nem árt tudni, hogy az EP-képviselők ezen állásfoglalása senkit nem kötelez semmire.