5p

213,5 milliárd forint mínuszt találtak még a 2022-es adatokban, de itt vannak a friss, idei számok is.

2023. júniusban a kivitel volumene 10 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 1,6 milliárd euró volt, az egyenleg 2,0 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest. Májushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 0,8, az importé 1,5 százalékkal csökkent.

2023. júniusban:

 • A kivitel értéke 13,6 milliárd euró (5029 milliárd forint), a behozatalé 12,0 milliárd euró (4448 milliárd forint) volt.

2023. júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

 • Euróban kifejezve az export értéke 13 százalékkal nőtt, míg az importé 4,1 százalékkal csökkent.
 • Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,9 százalékkal bővült, a behozatalé 3,3 százalékkal mérséklődött.
 • A termék-külkereskedelmi egyenleg 2,0 milliárd euróval javult. (Az egyenleg 87 millió euróval több az első becslésben közöltnél.)
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 3,7, a behozatalban 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 5,4 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 6,6, a dollárral szemben 8,9 százalékkal erősödött.
 • A gépek és szállítóeszközökkivitele 16 százalékkal nagyobb, behozatala 3,3 százalékkal kisebb lett. A közúti jármű árucsoport exportvolumene több, mint negyedével, importvolumene több, mint hetedével nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene kivitelben közel ötödével emelkedett, behozatalban nem változott. Az energiafejlesztő gép és berendezés export- és importvolumene közel hatodával nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék árucsoport forgalma a kivitelben kismértékben emelkedett, a behozatalban ugyanekkora mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 8,7 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumennövekedéséhez, míg a behozatali oldalon 1,4 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumencsökkenését.
 • A feldolgozott termékek exportvolumene 0,6 százalékkal nagyobb, importvolumene 3,8 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumenváltozást döntően a gyógyszer, gyógyszerészeti termék forgalma befolyásolta, ezen túlmenően exportoldalon még az egyéb feldolgozott termék, míg importoldalon a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 0,2 százalékponttal növelte a teljes forgalom volumenváltozását, míg az importban 1,4 százalékponttal járult hozzá a teljes volumencsökkenéshez.
 • Az energiahordozók exportvolumene 53, importvolumene 23 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A mindkét oldali forgalomnövekedés döntően a kőolaj és kőolajtermék volumenének jelentős emelkedésével magyarázható.Az energiahordozók a teljes forgalomváltozás ütemét az exportban 1,5 százalékponttal növelték, míg az importban a volumencsökkenést 2,8 százalékponttal mérsékelték.
 • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 3,3, a behozatalé 1,8 százalékkal kisebb lett.A volumencsökkenést az exportban és az importban is főként a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta.Az árufőcsoport által realizált csökkenés a teljes exportforgalom volumenváltozását 0,2 százalékponttal mérsékelte, míg az importcsökkenés ütemét 0,1 százalékponttal fokozta.

A legnagyobb forgalmú árucsoportok. Forrás: KSH
A legnagyobb forgalmú árucsoportok. Forrás: KSH

 • Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11 százalékkal nagyobb, míg az onnan érkező behozatalé 1,3 százalékkal kisebb lett.
 • Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,2 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 0,5 százalékkal csökkent.A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 543 millió euróval javult, 349 millió eurós passzívumot mutatott.

2023. január–júniusban:

 • A kivitel értéke 77,4 milliárd euró (29,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 73,1 milliárd euró (28,0 ezer milliárd forint) volt.

2023. január–júniusban az egy évvel korábbihoz képest:

 • A kivitel volumene 6,4, a behozatalé 0,5 százalékkal emelkedett.
 • A termék-külkereskedelmi mérleg 7,1 milliárd euróval javult, a többlet 4,4 milliárd eurót tett ki.
 • A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 6,8, a behozatalban 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 3,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,6, a dollárhoz viszonyítva 2,6 százalékkal gyengült.

A 2022. évi adatok revíziója

A végleges adatok szerint 2022-ben a kivitel értéke 142,5 milliárd eurót (55 751 milliárd forintot), a behozatalé 151,7 milliárd eurót (59 347 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi mérleg passzívuma 9,1 milliárd euró (3,6 ezer milliárd forint) volt. Az export szintje 348 millió euróval (141,5 milliárd forinttal), az import 888,8 millió euróval (355 milliárd forinttal) magasabb, a mérleg pedig 540,8 millió euróval (213,5 milliárd forinttal) elmarad a 2023. március 3-án közzétett második becsléshez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!