3p

A monetáris politikát irányító Matolcsy György kritikáira Facebook-posztban válaszolt a fiskális politikáért felelős Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető belátta, hogy baj van, de az elért eredményekre hivatkozik.

A közösségi médiában válaszolt Matolcsy György jegybankelnök kritikáira Varga Mihály pénzügyminiszter. A fiskális politika irányítója

elismerte, hogy baj van,

de úgy látja, „a baj mindenkit érint”. Ennek eredőjeként a magas energiaárakat jelölte meg, melyek szerinte „egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”. Varga Mihály azt írta, „a válságkezelés eredményeként” a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben 4,1 százalék, 4,7 millió ember dolgozik, valamint továbbra is 4 százalék alatti a munkanélküliség.

„Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire”

– zárja Facebook-posztját a pénzügyi tárca vezetője.

Az első reakciót korábban Tállai András adta, aki az Országgyűlés hétfői ülésnapján Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalására azt válaszolta, „a Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában.”

A Telex tudósítása szerint az államtitkár a Parlamentben azt mondta, „az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról, vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről.” Ezt követően Tállai is a később Varga Mihály által felsorolt számokat mondta fel, majd hozzászólását így zárta:

„ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára.”

Tállai András szerint ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára. Fotó: Balogh Zoltán  / MTI
Tállai András szerint ez a gazdaságpolitika a helyes út Magyarország számára. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Mint arról lapunk is beszámolt, Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága előtt erősen bírálta a kormány fiskális politikáját, az MNB elnöke szerint

„bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”.

A monetáris politika vezetője szerint

  • „Magyarország válságközeli helyzetben van”,
  • „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”,
  • az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”,
  • „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”,
  • „jövőre 15-18 százalék lesz az infláció”.

Matolcsy György a kritikákban egész odáig ment, hogy közölte:

„megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.”

Az MNB elnökének teljes beszéde itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!