Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Az energiaipari folyamatok és az olajárak csökkenése mögött már a világjárvány állt. A termelői árak a tavaly márciusiakhoz képest nőttek, összességében 4,3 százalékkal.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé 1,9 százalékkal csökkentek. Az exportárak 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az ipari termelői árak így összességében 4,3 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak, főképp az exportárak 1,5 százalékos emelkedése miatt, miután belföldön 1,3 százalékkal csökkentek az árak.

Az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetők voltak - tette hozzá jelentésében a KSH.

Belföldön a járműipari cégek 9,6 százalékkal emelték termelői áraikat tavaly márciushoz mérve az egy hónappal korábbi 7,0 százalék után. Az élelmiszeriparban 7,8 százalékról 8,5 százalékosra, a számítástechnikai ágazatban 4,6 százalékról 5,2 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme.

A forintban számolt exportárakon belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,1 százalékkal nőttek az árak, köztük a járműgyártásban 9,0 százalékkal, az élelmiszeriparban 12,4 százalékkal. A számítástechnikai termékek exportárak 4,6 százalékkal, a gyógyszereké 6,6 százalékkal nőtt.

A forint tavaly márciusi árfolyamához viszonyítva az euróval szemben 9,27 százalékkal (29,29 forinttal), a dollárhoz képest 11,69 százalékkal (32,67 forinttal) leértékelődött.

Az első negyedévben a belföldi termelői árak 2,8 százalékkal, az exportárak 4,6 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, így a termelői árak 4,0 százalékkal voltak magasabbak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.