TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

Az energiaipari folyamatok és az olajárak csökkenése mögött már a világjárvány állt. A termelői árak a tavaly márciusiakhoz képest nőttek, összességében 4,3 százalékkal.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé 1,9 százalékkal csökkentek. Az exportárak 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az ipari termelői árak így összességében 4,3 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak, főképp az exportárak 1,5 százalékos emelkedése miatt, miután belföldön 1,3 százalékkal csökkentek az árak.

Az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetők voltak - tette hozzá jelentésében a KSH.

Belföldön a járműipari cégek 9,6 százalékkal emelték termelői áraikat tavaly márciushoz mérve az egy hónappal korábbi 7,0 százalék után. Az élelmiszeriparban 7,8 százalékról 8,5 százalékosra, a számítástechnikai ágazatban 4,6 százalékról 5,2 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme.

A forintban számolt exportárakon belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,1 százalékkal nőttek az árak, köztük a járműgyártásban 9,0 százalékkal, az élelmiszeriparban 12,4 százalékkal. A számítástechnikai termékek exportárak 4,6 százalékkal, a gyógyszereké 6,6 százalékkal nőtt.

A forint tavaly márciusi árfolyamához viszonyítva az euróval szemben 9,27 százalékkal (29,29 forinttal), a dollárhoz képest 11,69 százalékkal (32,67 forinttal) leértékelődött.

Az első negyedévben a belföldi termelői árak 2,8 százalékkal, az exportárak 4,6 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, így a termelői árak 4,0 százalékkal voltak magasabbak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.