<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
MTI

Az energiaipari folyamatok és az olajárak csökkenése mögött már a világjárvány állt. A termelői árak a tavaly márciusiakhoz képest nőttek, összességében 4,3 százalékkal.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 1,5 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,3 százalékkal emelkedtek, az energiaiparé 1,9 százalékkal csökkentek. Az exportárak 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az ipari termelői árak így összességében 4,3 százalékkal voltak magasabbak a tavaly márciusiaknál - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak, főképp az exportárak 1,5 százalékos emelkedése miatt, miután belföldön 1,3 százalékkal csökkentek az árak.

Az áremelkedés ütemét a forint árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok árainak alakulása befolyásolta. Az energiaipar területén és az olajárak csökkenésében a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok hatásai már érezhetők voltak - tette hozzá jelentésében a KSH.

Belföldön a járműipari cégek 9,6 százalékkal emelték termelői áraikat tavaly márciushoz mérve az egy hónappal korábbi 7,0 százalék után. Az élelmiszeriparban 7,8 százalékról 8,5 százalékosra, a számítástechnikai ágazatban 4,6 százalékról 5,2 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme.

A forintban számolt exportárakon belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,1 százalékkal nőttek az árak, köztük a járműgyártásban 9,0 százalékkal, az élelmiszeriparban 12,4 százalékkal. A számítástechnikai termékek exportárak 4,6 százalékkal, a gyógyszereké 6,6 százalékkal nőtt.

A forint tavaly márciusi árfolyamához viszonyítva az euróval szemben 9,27 százalékkal (29,29 forinttal), a dollárhoz képest 11,69 százalékkal (32,67 forinttal) leértékelődött.

Az első negyedévben a belföldi termelői árak 2,8 százalékkal, az exportárak 4,6 százalékkal nőttek a múlt év azonos időszakához viszonyítva, így a termelői árak 4,0 százalékkal voltak magasabbak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.