<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Arról például, hogy az, hogy a bankok nem számolhatnak fel kamatot a moratórium alatt, azt jelenti-e, hogy ezzel nem emelkedhetnek a költségek a határidő lejárta után. Vagy a diákhiteleseknek 2021-től mekkora törlesztőrészletet kell fizetni, a most befagyasztottat, vagy az idei átlagjövedelmük utánit. És most akkor a törlesztési moratórium automatikus-e, vagy azt külön kérni kell.

Utóbbit az OTP Bank máris értelmezte a lapunknak küldött közleményében. Eszerint, aki nem kér moratóriumot a saját hitele törlesztésére, ezt jelezheti a banknak, amely biztosítja a további, folyamatos törlesztés lehetőségét. Ennek módját a következő napokban fogja kialakítani az OTP, ezért a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel arra kérik ügyfeleiket, hogy ebben a témában a bankfiókokat ne keressék fel személyesen. 

Képünk illusztrációKépünk illusztráció

A törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul, az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsék, ezzel elkerülve az esetleges későbbi törlesztőrészlet növekedését.

Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, ezek a részletek egyelőre az OTP Bank előtt sem ismertek, így ezekről tájékoztatást is csak később tud adni ügyfeleinek - olvasható a bank közleményében. Kihangsúlyozva, hogy a moratóriumra vonatkozó kormányrendelet értelmében az OTP Bank azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől leállítja a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról.

A magyar kormány által megjelent kormányrendelet – amelyet lapunk elsőként ismertetett – fizetési moratóriumot rendelt el a lakossági és a vállalati hitelek törlesztésére, valamint – szintén rendeletben – szabályozta a fogyasztói hitelek thm maximumát, a jegybanki alapkamat (ez jelenleg 0,9 százalék) plusz 5 százalékában. Az intézkedésekkel kapcsolatos részletszabályokat egy később megjelenő kormányrendelet határozza meg majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.