<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy erdős területet néztek ki maguknak az ingatlanberuházók a Tihanyi-félszigeten - a civilek tiltakoznak, a polgármester közvetítene, de nincs sok eszköze az építkezések megakadályozására.

A közeljövőben akár 500 lakással lakóparkok, 120 szobás szálloda, mélygarázsok és parkolók épülhetnek a Tihanyi-félsziget déli csücskén - írja a 24.hu a projektről, ami ellen tiltakoznak a helyi civilek. Felpörögtek az ingatlanberuházások a területen: a lap gyűjtése szerint a közeli Club Tihany munkásszállójánál 2400 négyzetméteren 3 emeletes lakóházakat; egy szomszédos 5,4 hektáros területen ingatlanfejlesztők 22 épületben 388 lakásos lakóparkot és egy 120 szobás wellnessközpontot; a volt Lovarda helyén 2200 négyzetméteren körülbelül 110 lakást, valamint mélygarázsokat, mólót, illetve a Balaton Kapuja projekt keretében (ezt a civilek lényegében nem kifogásolják) látogatóközpontot és parkolókat alakítanának ki az erdős területen.

A Tihanyi-félsziget - illusztráció: DepositphotosA Tihanyi-félsziget - illusztráció: Depositphotos

A terület sorsát szívükön viselő civileket tömörítő Révbe Értünk Egyesület vezetője a lapnak úgy számolt, az összes projektet egybeszámítva legalább 500 új lakásról lehet szó, miközben Tihanyban 800-1000 állandó lakos és 1500-2000 üdülőtulajdonos lehet.

A fideszes polgármester vezette önkormányzat, miután jelentős területeket adott el magánbefektetőknek, az évek során növelte a beépíthetőséget. Tósoki Imre polgármester nemrég arról beszélt, hogy a magántulajdonú területeken az építési és környezetvédelmi hatóságok döntik el, mi épülhet - a civilek is úgy látják, a lakossági tiltakozást érzékelve a polgármester igyekszik közvetíteni a befektető és a civilek között, de nincs könnyű helyzetben, jogilag nem is tud mit tenni. Az építési engedélyt a megyei kormányhivatal adja ki.

A legnagyobb építkezés a Félsziget Resort Kft. területén lenne; a társaság azt írta a lapnak, a telek több évtizede építési teleknek számít, ahol minden szabályozást betartva fognak építkezni - a tervezés még folyamatban van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.