2p

Egy erdős területet néztek ki maguknak az ingatlanberuházók a Tihanyi-félszigeten - a civilek tiltakoznak, a polgármester közvetítene, de nincs sok eszköze az építkezések megakadályozására.

A közeljövőben akár 500 lakással lakóparkok, 120 szobás szálloda, mélygarázsok és parkolók épülhetnek a Tihanyi-félsziget déli csücskén - írja a 24.hu a projektről, ami ellen tiltakoznak a helyi civilek. Felpörögtek az ingatlanberuházások a területen: a lap gyűjtése szerint a közeli Club Tihany munkásszállójánál 2400 négyzetméteren 3 emeletes lakóházakat; egy szomszédos 5,4 hektáros területen ingatlanfejlesztők 22 épületben 388 lakásos lakóparkot és egy 120 szobás wellnessközpontot; a volt Lovarda helyén 2200 négyzetméteren körülbelül 110 lakást, valamint mélygarázsokat, mólót, illetve a Balaton Kapuja projekt keretében (ezt a civilek lényegében nem kifogásolják) látogatóközpontot és parkolókat alakítanának ki az erdős területen.

A Tihanyi-félsziget - illusztráció: Depositphotos
A Tihanyi-félsziget - illusztráció: Depositphotos

A terület sorsát szívükön viselő civileket tömörítő Révbe Értünk Egyesület vezetője a lapnak úgy számolt, az összes projektet egybeszámítva legalább 500 új lakásról lehet szó, miközben Tihanyban 800-1000 állandó lakos és 1500-2000 üdülőtulajdonos lehet.

A fideszes polgármester vezette önkormányzat, miután jelentős területeket adott el magánbefektetőknek, az évek során növelte a beépíthetőséget. Tósoki Imre polgármester nemrég arról beszélt, hogy a magántulajdonú területeken az építési és környezetvédelmi hatóságok döntik el, mi épülhet - a civilek is úgy látják, a lakossági tiltakozást érzékelve a polgármester igyekszik közvetíteni a befektető és a civilek között, de nincs könnyű helyzetben, jogilag nem is tud mit tenni. Az építési engedélyt a megyei kormányhivatal adja ki.

A legnagyobb építkezés a Félsziget Resort Kft. területén lenne; a társaság azt írta a lapnak, a telek több évtizede építési teleknek számít, ahol minden szabályozást betartva fognak építkezni - a tervezés még folyamatban van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!