2018. október 31. 09:06
mfor.hu

Az augusztusi 8,1 százalék után szeptemberben 6,7 százalékkal emelkedtek az árak. 

Szeptemberben az ipari termelői árak összességében 6,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit - közölte legfrissebb adatait a Központi Statisztikai Hivatal.

Mi áll az adatok mögött?

A KSH szerint az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt. A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,2 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 7,8, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar árai 9,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 6,0 százalékkal nőttek az előző év szeptemberihez képest.

Tavaly szeptemberhez képest az ipar belföldi értékesítési árai 8,2 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 4,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,4 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai 6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,2, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 28 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében.

Január–szeptemberben a 2017. január–szeptemberihez képest a belföldi értékesítés árai 5,7, az exportértékesítéséi 5,4 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 5,5 százalékkal magasabbak voltak.