1p

Elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt a járműgyártás nagyon visszaesett márciusban.

Az ipari termelés volumene márciusban 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - mutatják a Központi Statisztikai Hivatal lapunkhoz elküldött legfrissebb adatai. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal nőtt. Ezzel szemben szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 februárjához képest 0,1 százalékkal mérséklődött.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult,

a legnagyobb súlyú járműgyártás azonban számottevően visszaesett, elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt.

A másik két jelentős súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása egyaránt az ipari átlag feletti mértékben emelkedett.

A termelés az év első három hónapjában 5,5 százalékkal nagyobb volt, mint 2021 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!