2p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kabinet állítólag már majdnem megalkudott Washingtonnal, amikor jött a tiltás.
 

Meglepte az amerikai vízummentességi rendszer szigorítása a magyar kormányt, hiszen az ügyben folynak a tárgyalások a felek között – tudta meg a Szabad Európa. Állítólag már körvonalazódott a kompromisszum, elvileg októberre akár meg is egyezhettek volna a felek, de most újra minden nyílttá vált.

Washington most bekeményített, az Orbán-kormányon a sor, hogy engedjen. Fotó: Depositphotos
Washington most bekeményített, az Orbán-kormányon a sor, hogy engedjen. Fotó: Depositphotos

Egy, az ügyre rálátó kormányzati forrás szerint már nyár elején felmerült, hogy Washingtonban esetleg lépnek, de most mégis meglepő, ami történt. Tény, hogy az amerikai kormány valóban biztonsági aggályokra hivatkozva, valóban teljes rálátást kért az egyszerűsített honosítási eljárással magyar útlevélhez jutók adatbázisára, és ezt valóban megtagadták Budapesten - írta a portál.

A lap szerint a lehetséges kompromisszum lényege az lenne (lett volna?), hogy bár Magyarország továbbra sem bocsátja egy az egyben az amerikai hatóságok rendelkezésére az adatbázist, bármilyen amerikai kérést azonnal teljesít.

Praktikusan ha Washingtonból bármely honosított magyar állampolgárral kapcsolatban megkeresés érkezik, a Belügyminisztérium azonnal minden információt rendelkezésre bocsájt az illetőről. Egyébként az amerikai közleményben is szerepel, hogy a helyzet nem végleges. Azt írják, „a módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik” - emlékeztetett a portál.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!