<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A pénz 2023 elején érkezik.

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be Élisabeth Borne miniszterelnök.

Az összeget 2023 elején utalják át mintegy 10 millió olyan alacsony jövedelmű munkavállalónak, akinek szüksége van gépjárműre a munkájához vagy a munkába járáshoz.

A francia kormány áprilisi 1. óta tankolási kedvezmény nyújt a benzinkutaknál. A minden üzemanyagra vonatkozó, eleinte 15 eurocentes kedvezmény szeptember 1-én 30 eurocentre emelkedett, majd november 15-én 10 eurocentre csökkent, és december 31-én teljesen kivezeti a kedvezményt a kormány. Az általános kedvezményt váltja fel a rászorulóknak járó célzott támogatás.

Kevésbé lesz megterhelő a tankolás. Fotó: Depositphotos
Kevésbé lesz megterhelő a tankolás. Fotó: Depositphotos

A kormányfő az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: a támogatást egy összegben, a francia háztartások mintegy felének utalja át a kormány.

A rászorulók az adóhivatal honlapján igényelhetik a támogatást, a gépkocsijuk rendszáma alapján, valamint egy igazolással arról, hogy a munkájukhoz elengedhetetlen a jármű használata.

Azok az álláskeresők, akiknek szüksége van gépkocsira a munkakereséshez, a munkaügyi hivatalban kérhetik a támogatást - jelezte a miniszterelnök. Azt is kiemelte, hogy azok a szerény jövedelmű párok, amelyeknek mindkét tagja dolgozik, és két járművel rendelkezik, két támogatásra, 200 euróra jogosultak.

A támogatás bármilyen típusú jármű esetében igényelhető, így a motorokra is. A kormány azt reméli, hogy a munkáltatók a jelenlegi 200 euróról megduplázzák a munkavállalóknak évente járó közlekedési hozzájárulást. Az üzemanyag-támogatás Élisabeth Borne szerint egymilliárd euróba kerül jövőre az állami költségvetésnek.

(MTI)