3p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A több mint két éve működő Klasszis Klubunk szintet lépett. Azt követően, hogy eddig kizárólag online beszélgettünk neves hazai szakértőkkel, legutóbb erre immár személyesen is volt lehetőség. Az első ilyen alkalommal két kiemelt témát jártunk körül: a banki, hitelezési környezetet és a geopolitikai helyzetet. A banki kerekasztalról készült videót most ízelítőül előfizetőink teljes egészében megtekinthetik.

Több mint két éve, 2021 elején indult el a többek között az Mfor.hu-t, a Privátbankar.hu-t megjelentető lapcsoportunk Klasszis Klub nevű rendezvénye, amely keretében egy órán keresztül beszélgetünk neves hazai közéleti személyiségekkel, politikusokkal, gazdasági szakértőkkel, vállalatvezetőkkel. Eddig ezek az események online zajlottak, most azonban szintet lépünk, immár személyes részvétel mellett folynak majd a diskurzusok, ráadásul nem egy, hanem több szereplővel, s nem csak egy témában. 

Az első ilyen beszélgetésre március 23-án, csütörtökön került sor, s két kiemelt témával foglalkoztunk: a banki, hitelezési környezettel és a geopolitikai helyzettel. 

A banki beszélgetés apropóját az adta, hogy alig csillapodott a koronavírus-járvány, máris egy újabb nehézséggel kellett szembenéznie a hazai hitelintézeti szektornak is. Nevezetesen az orosz-ukrán háborúval, amely több negatív hatással is járt, az extraprofitadóval, a kamatstoppal és az agrárhitel-moratóriummal. Ezek összességében súlyos tízmilliárdokkal csökkenti a bankok finanszírozási képességeit, amit csak tetéznek a jegybank likviditásszűkítő lépései, amelyekre a kormány is reagált, elég csak a legutóbbi intézkedésére, a betétikamat-stopra utalni.

Vajon hogyan tudnak így a bankok hozzájárulni az elsődleges feladatuk, a gazdasági növekedés finanszírozásához? Mennyire segítenek ebben az állami programok? S milyen hatása lehet a minapi bankcsődöknek, kell-e tartanunk attól, hogy azok 2008-hoz hasonlóan ezúttal is elindítanak-e egy pénzügyi világválságot?

Egyebek mellett ezekkel e kérdésekkel foglalkozott a Klasszis Klub Live! első, a banki és a hitelezési környezetet körüljáró kerekasztal-beszélgetése, amelyben főszerkesztőnk, Csabai Károly vendége három ismert szakember volt:

  • Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste elnök-vezérigazgatója
  • Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója
  • és Bod Péter Ákos, volt jegybankelnök, egyetemi tanár, lapunk állandó szerzője.

A második panel a geopolitikai helyzettel foglalkozott – erről ebben a cikkünkben olvashatnak összefoglalót.

Az első alkalomra tekintettel a beszélgetésről készült felvételt most, ízelítőként előfizetőink teljes egészében megtekinthetik. A jövőben a személyes részvételű Klasszis Klubok teljes felvételét nem tesszük közzé, azt csak a helyszínen lehet teljes egészében követni.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!