3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csupa olyan szál tűnik fel a Direkt36 által feltárt történetben, amely Rogán Antalhoz kapcsolható. Letelepedési kötvénnyel érkezett az orosz kémfőnök fia, aki aztán a miniszter barátjához köthető ingatlanba lett bejelentve. Hab a tortán, hogy Rogán Antal felügyeli az orosz kémek elhárítását végző hivatalt is.

A Rogán Antallal régóta baráti viszonyt ápoló Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember érdekeltségébe tartozó budapesti ingatlanban rendelkezett bejelentett magyar lakcímmel Andrej Nariskin, az orosz hírszerzés vezetőjének, Szergej Nariskinnek a fia – derítette ki a Direkt36 tényfeltáró központ.

Andrej Nariskinről már korábban lehetett tudni, hogy a Rogán Antal által kezdeményezett letelepedési kötvényprogram részeként jutott magyar letelepedési papírokhoz. A programban résztvevő egyik céghez több üzleti szálon is kötődött Shabtai Michaeli.

Rogán Antal a Direkt36 szerint több ponton is feltűnik egy érdekes történetben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Rogán Antal a Direkt36 szerint több ponton is feltűnik egy érdekes történetben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nariskin lakcímét – amely egy Bécsi utcai házban található a Belváros szívében - egy, a Pest Megyei Kormányhivatal által 2022. június 15-én kiállított dokumentum bizonyítja, amelyet a Direkt36-tal egy nyílt forrású nyomozásokkal foglalkozó ukrán csoport, a Molfar osztott meg. A Molfar Ukrajna megtámadása óta az orosz háborús atrocitások felderítése mellett az orosz elit rejtett nyugati vagyontárgyainak felderítésével is foglalkozik.

A Molfar megbízott egy Marathon Investigations nevű görög magánnyomozó irodát, amely úgy szerezte meg a Nariskinről dokumentumot, hogy idén tavasszal egy Juscutum nevű ukrán jogi tanácsadó iroda segítségével beadtak egy kérelmet a magyar hatóságokhoz, amelyben kikérték Szergej Nariskinnek és egy másik orosz nemzetbiztonsági vezetőnek, valamint a családtagjaiknak esetleges magyarországi állami nyilvántartásokban szereplő adatait.

Az adatkérés indoklásában az állt, hogy idősebb Nariskin és a másik orosz nemzetbiztonsági vezető „közvetlenül felelősek a döntésért, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, felelősek ukránok ezreinek haláláért, és számtalan háborús bűncselekményért".

A kormányhivatal elfogadta az ukrán kérelmet, ám válaszukban azt írták, hogy a keresett személyek közül egyedül Andrej Nariskin Bécsi utcai lakcíme szerepel magyar nyilvántartásokban.

A Direkt36 azt írja, hogy a 101 m2-es, kétszobás ingatlant, melyben az orosz kémfőnök fia hónapokkal Ukrajna megtámadása után is be volt jelentve, 2008-ban vásárolta meg Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletember. A tulajdoni lap szerint a lakás jelenleg is a Michaeli érdekeltségében lévő, ügyvezetőként általa irányított TNN Realestate Investments Kft. tulajdona.

Shabtai Michaeliről több lap is megírta, hogy üzleti szálakon kötődött a letelepedési kötvényprogramhoz, valamint közeli kapcsolatban áll Habony Árpáddal, illetve a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antallal. Michaeli korábban a Média1-nek adott interjújában elismerte, hogy a letelepedési kötvényprogramot is életre hívó "Rogán Antal már több mint tíz éves barátom".

A tavaszi választások óta a polgári titkosszolgálatokat, így köztük az orosz kémek elhárítására is hivatott Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) Rogán Antal felügyeli. A Direkt36 azon kérdésére, hogy Rogán rendelkezett-e információkkal barátja és Andrej Nariskin kapcsolatáról, illetve, hogy ezt jelezte-e adott esetben az AH-nak, a Miniszterelnök Kabinetiroda nem válaszolt. A minisztérium ugyanakkor számos más, eddig nem ismert részletet elárult Andrej Nariskin magyarországi tartózkodásáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!