2p

Az EU 3 millió eurós támogatást ad.

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben bejelentette, hogy 3 millió euró (mintegy 1,15 milliárd forint) értékű pályázat útján támogatja a holokausztra való emlékezést, mégpedig az érintett helyszínek európai hálózatának létrehozásával. A bizottság közleménye szerint a holokausztra való emlékezést segítő hálózat hosszú távon, jelentős mértékben járul majd hozzá a holokausztáldozatok emlékének megőrzéséhez.

A harkivi holokauszt-emlékművet is lebombázták. Fotó: depositphotos
A harkivi holokauszt-emlékművet is lebombázták. Fotó: depositphotos

A történelmi, tényszerű igazságok bemutatása mellett a hálózat támogatni fogja a holokauszt helyszíneinek védelmét és megőrzését, valamint felhívja a nemzeti és helyi hatóságok, a közvélemény és a helyi közösségek figyelmét a 20 század legsötétebb eseményére.

Emlékeztettek arra, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidóság életének védelméről és elősegítéséről szóló európai uniós stratégia kiemeli a holokauszt túlélőinek fontosságát a holokauszt atrocitásainak emléke megőrzésében. "A túlélők utolsó generációjának emléke értékes, meg kell őrizni" - fogalmaztak. A holokauszt helyszínei, köztük a haláltáborok, lőterek, deportálási helyszínek és búvóhelyek, egyre fontosabbá válnak az áldozatok és túlélők emlékének megőrzése és tisztelete, valamint történetük pontos elmesélése szempontjából - emelték ki.

Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós azt mondta: az elmúlt hónapokban riasztóan megsokszorozódott az antiszemita gyűlöletből fakadó bűncselekmények száma. Elharapódzott az antiszemita indíttatású gyűlöletbeszéd, összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, és megnőtt a félretájékoztatás aránya is; mindez szerinte a történelem legsötétebb fejezeteire emlékeztet. Az uniós támogatásra május 24-ig lehet pályázni. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!