2019. március 21. 13:21
mfor.hu

Azt kérték a miniszterelnöktől, hogy jelölje ki a tárgyalót a kormány részéről. 

Forr a hangulat a közszférában, sztrájkra készülnek az elégedetlen közszolgák. Eljutottak arra a pontra, hogy levelet írjanak Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A tárgyalófél kijelölését kérik A tárgyalófél kijelölését kérik

A portálunkhoz eljuttatott levélben közlik, hogy év elején megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, melyet jelenleg három konföderáció kilenc szakszervezete alkot. Ismertetik továbbá a sztrájkköveteléseket.

Ezek sorában a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetés osztályok első fizetési fokozatai - a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával - emelkedjenek a következőre:

  • A1-nél 69 ezer forintról a minimálbérre,
  • B1-nél 77 ezer forintról a garantált bérminimumra,
  • F1-nél 122 ezer forintról a garantált bérminimum 130 százalékára, ami 2019-ben 253 ezer forint, amely egyben legyen a diplomás bérminimum.

Követelik továbbá, hogy a köznevelésről szóló törvény szerinti illetményalap számításának vetítési alapja a mindenkori minimálbér legyen, valamint azt, hogy a költségvetési törvényben meghatározott illetménypótlék számítási alap 100 százalékkal emelkedjen. Továbbá azt is, hogy azon közszolgálati ágazatok esetében, ahol ágazati pótlékot állapítottak meg korábban (például bölcsődei, szociális, kulturális ágazat), a pótlék összege számítson bele az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom, valamint egyes bérpótlékok számítási alapjába.

Az esetleges sztrájk időpontjáról a sztrájkbizottság a későbbiekben, az egyeztetések eredményének függvényében dönt - áll a levélben. A fenti követelések érdekében kezdeményezik a sztrájktörvény szerinti egyeztető eljárás lefolytatását. Mivel munkáltatót ebben a helyzetben nem lehet meghatározni, akihez közvetlenül intézni lehetne ezeket a követeléseket - hiszen az állami szféra jelentős területeit érinti a sztrájk - azt kérik a kormányfőtől, hogy a sztrájktörvényben foglaltaknak megfelelően a kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető tárgyaláson részt vevő képviselőjét.

A levél 2019. március 20.-i keltezésű.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!