14p

Tegnap kormányülés volt, ma Kormányinfó. Vajon megtudunk valamit az ársapkák jövőjéről? Cikkünk folyamatosan frissül.

12:22

Lapunk újságírója a Kormányinfó végén kapott néhány másodpercnyi időt.

Arra a kérdesünkre, hogy milyen mértékű nyugdíjkompenzációra számíthatnak az ilyen ellátásra jogosult honfitársaink, illetve tervezik-e hogy előbbre hozzák ennek kifizetését, a miniszter azt válaszolta, hogy a kormány szeptemberben fog dönteni a pótlólagos nyugdíjemelés mértékéről.

"A kormány még nem tudott tárgyalni a kifizetés előbbre hozásáról, igyekszünk segíteni a nyugdíjasoknak, ha tudunk előbb utalni, meg fogjuk tenni."

Arról, hogy az új állampapírt kik vásárolhatják meg, illetve hogy az említett 11 százalékos kamat változó vagy fix kamatozást takar-e, a miniszter úgy válaszolt, hogy a részleteket az Államadósság Kezelő Központ fogja nyilvánosságra hozni, akkor fognak kiderülni.

Ezzel véget is ért a Kormányinfó.

12:18

"Észszerű lépésnek" nevezte Gulyás Gergely, hogy egyes oktatási intézményekben átalakították a tanév rendjét, és például őszi szünet helyett a téli szünet meghosszabbítása mellett döntöttek.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás azért nem merült fel, mert

"kényesek vagyunk a nemzeti szuverenitásra".

A felállítandó magyar hatóságnak szélesebb jogkörei lesznek, mint az Európai Ügyészségnek.

12:15

A Bizottság továbbra is jogellenesnek tartja a magyar "családvédelmi" törvényt, de annyit sikerült elérnie a magyar kormánynak, hogy ezt a helyreállítási alap ügyétől leválasztva, egy külön kötelezettségi eljárás keretében viszgálják, így ennek megváltoztatása a miniszter szerint nem feltétele az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek.

12:12

A rezsiköltségekkel kapcsolatban a jelenlegi, az átlagfogyasztásig nyújtott támogatáson kívül nem tervez más szociális alapú támogatási rendszert bevezetni a kormány Gulyás Gergely elmondása szerint, a magyar költségvetés így is elment a határokig "az Európában egyedülálló" támogatás fenntartásának érdekében.

12:07

Reális esélyt lát az Európai Bizottsággal való megállapodásra a miniszter. Az viszont "fel sem merült", hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, ezt a Bizottság "nem is kérte".

A korrupcióellenes bizottság tagjairól egyelőre nem kommunikálhat a kormány, arra a felvetésre pedig, hogy problémák lehetnek Magyarországon a bírói függetlenséggel, a bírók kinevezésének gyakorlatával, a miniszter azt válaszolta, hogy a magyarnál függetlenebb bírói szervezet nincs Európában.

"Lassan már önmagától is független."

A kormánynak szerinte se köze nincs a bírói kinevezések gyakorlatához, se véleménye nincs erről a kérdésről.

12:01

"Igaza van"

- mondta a miniszter a Magyar Fórum újságírójának arra a felvetésére, hogy miért kéne kitiltani az orosz turistákat az Unióból, hiszen ők pénzt hoznak, míg az illegális migránsokra költeni kell, illetve utóbbiak nagyobb veszélyt is jelentenek az uniós országok biztonságára, mint az előbbiek. Mivel Putyin orosz elnöknek tudomása szerint van ellenzéke Oroszországban, az ilyen intézkedéseket az orosz politikát ellenzők is megszenvednék.

11:55

Élesen bírálta az Európai Unió Szerbiával kapcsolatos bővítési politikáját Gulyás Gergely, "ezek a gesztusok, illetve azok hiánya" csak azt érik el, hogy a csatlakozni kívánó országok már azelőtt "megutálják az uniós bürokráciát", mielőtt egyáltalán belépnének az Unióba.

11:48

"Idegen érdekek szolgálatában áll, aki külföldi pénzekből kampányol"

- szögezte le a miniszter a korábban már felvetett témával kapcsolatban, miszerint Márki-Zay Péter külföldről kaphatott pénzeket kampányához, és Gulyás Gergely szerint ennek minden jogi és politikai következményét viselnie kell annak, akiről ez bebizonyosodik.

11:45

Ha nem jön létre a megállapodás az Európai Bizottsággal, akkor "nincs értelme" felállítania  korrupciógyanús ügyeket vizsgáló új szervezetek felállításának Gulyás Gergely szerint, hiszen ezek az országba érkező uniós pénzek elosztását vizsgálnák.

11:43

"Nem gondolom, hogy az én feladatom lenne a lemondások kommentálása"

- mondta a miniszter a paksi bővítés kapcsán az elmúlt években gyakran előfordult vezetőcserékről, de azt elárulta, hogy Süli János lemondására nem a most kiadott engedély kapcsán került sor.

Gulyás Gergely azt is kijelentette, hogy nem tud olyan esetről, amikor a magyar hatóságok nem tettek meg szükséges lépéseket a közbeszerzések kapcsán felmerülő korrupciógyanús eseteknél.

"Semmi titkolnivalónk nincsen"

- mondta a miniszter, aki szerint Brüsszeltől kell megkérdezni, mi szükség van az új hatóság felállítására, e mögött szerinte ideológiai vita, illetve a magyar ellenzéki európai parlamenti képviselők aknamunkája áll.

11:37

Elképzelhető, hogy split klímák beszerelésére hirdet majd pályázatot a kormány, mert ez jelentene igazi segítséget a fűtésköltségek csökkentésére.

11:36

Olyan riasztó számok vannak a távhőkassza hiányával kapcsolatban, hogy ezeket nem is kívánta ismertetni a miniszter, aki elmondta, hogy ezt a hiányt az államnak kell kipótolni. A becslések egyébként 700 milliárd forint körüli összegről szólnak.

A kormány dolgozik azon, hogy meggyorsítsák a társasházzá alakulás folyamatát.

11:32

Magyarország hozzájárult ahhoz a szankciós listához, amelyen szerepel a sajtóban megjelent három orosz oligarcha neve is, akiket állítólag a magyar kormány le szeretett volna vetetni erről a listáról.

Felfüggesztik a végrehajtásokat a téli hónapokra. A miniszter válasza szerint erre "általános rend szerint" kerül sor.

11:30

Egyelőre nincs eldöntve, hogy az iskolákban is bevezetik-e, hogy 18 fokban maximalizálják a hőmérsékletet, egyes iskolai tanuszodák bezárhatnak, az egyházi iskoláknak ugyanazt a támogatást kell nyújtania az államnak, mint a saját fenntartású intézményeinek.

A 10 köbméter hatósági áras tűzifa háztartásonként járhat, valószínűleg cím alapján fogják ezt nyomon követni.

A távhővel kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy a lakossági fogyasztók számára biztosan nem fognak az idei télen árat emelni, az merült fel lehetőségként, hogy a nem magántulajdonú ingatlanok esetén emeljenek, de erről még nincs döntés, és nagyon radikális áremelést jelentene.

11:24

Tárgyalnak a Mátrai erőmű újraindításáról, a helyreállítási alap pénzeiből "nagyívű" terveket lehetne végrehajtani, 2029-ig viszont lignittel biztosan működni fog az erőmű.

Egyelőre csak az erdőgazdaságokban vezetik be az ársapkát a tűzifára, de ez egyébként nagyjából a mostani piaci árnak lesz megfelelő, a hatósági ár csak a további drágulást hivatott megelőzni.

"A kormány állami cementgyárat szeretne építeni" - jelentette ki Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva.

11:21

Az MVM-et utasítani fogják, hogy adjon ajánlatot az önkormányzatoknak a piacinál megszokottnál kevesebb garanciát kérve az áram és a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

Az infláció miatt elszegényedő emberek megsegítéséről annyit mondott a miniszter, hogy fel kéne függeszteni a szankciókat, mert akkor rögtön a felére esne vissza az infláció.

"Rossz választ adtunk az orosz agresszióra. Nincs más megoldás, nem szabad ebben a formában fenntartani a szankciókat."

Álhírnek nevezte Gulyás Gergely, hogy Törökországban készítenének magyar útleveleket.

Süli János helyét a paksi bővítésért felelős cég vezetője fogja irányítani, tehát a kormány nem nevez ki senkit a miniszter helyére.

Elfogadhatjuk az uniós közbeszerzésekre vonatkozó legszigorúbb szabályokat, csak az fog kiderülni, hogy a szabálytalanságok száma nem nagyobb, mint más országokban - közölte a miniszter a nemsokára felállítandó közbeszerzési hatóság kapcsán. Arról nem kívánt többet mondani, hogy milyen kérései, ajánlásai vannak még az Európai Bizottságnak, amelyek teljesítése a helyreállítási alaphoz való hozzáférés feltétele lehet.

11:12

Ha a 25 százalékos fogyasztáscsökkentést végrehajtják az állami intézményekben, az 200 millió köbméter megtakarítást jelenthet, de messze nem az állam a legnagyobb gázfogyasztó. A miniszter szerint a lakosság és a vállalkozások is spórolni fognak.

Gulyás Gergely szerint a budapesti parkolási díjak emelésével a saját maga által okozott közlekedési káoszt akarja csökkenteni a fővárosi önkormányzat.

11:10

Egyelőre még nem írják át a költségvetést a jóval magasabb infláció miatt, de az év végén mindenképpen át kell majd tekinteni a helyzetet, hogy "mi az, ami tartható, és mi az, ami nem".

Nem döntött még a kormány az év végén kivezetendő otthonfelújítási támogatás esetleges meghosszabbításáról.

Jól állunk a gáztartalékok tekintetében - mondta a miniszter, a tárolókban 81 napra elegendő, a lakosságnak pedig 175 téli napra elegendő a mennyiség, de azt nem tudta megmondani, a 700 millió köbméteres pluszmennyiség beszerzésének állásáról nem tudott bővebben nyilatkozni. Az árról csak annyit tudott elárulni, hogy a rotterdami értéktőzsde ára az alapja minden ilyen szerződésnek. Gulyás Gergely tehát közvetve elismerte, hogy Magyarország piaci áron szerzi be a gázt Oroszországtól.

A Vodafone megvásárlásának részleteiről majd a cég átvilágításának lezárása után tud majd tájékoztatást adni a miniszter, a forrásokat legnagyobb valószínűség szerint hitelből teremti majd elő a kormány.

11:01

Drámai a helyzet az európai műtrágyaellátás tekintetében Gulyás Gergely szerint. Amíg a gáz árát nem sikerül letörni, nem változik az unió politikája a szankciók tekintében, addig ez nem fog változni. Alternatív megoldásokra van szükség, "nyilván nehéz lesz, de ma nincs arra remény, hogy megfizethető áron, elegendő műtrágya legyen". Az agrártárca már foglalkozik a kérdéssel.

10:56

"Nyilvánvaló provokáció" a miniszter szerint az Országgyűlésben a Mi Hazánk által felállított Horthy-szobor. A kormányzó történelmi megítélése kapcsán Antall József megszólalásaihoz irányította a hallgatóságot.

10:54

"Nagyon durva törvénysértést jelent", ha az ellenzéki pártok külföldről kaptak pénzt a választási kampányra. "A vád súlyos", a kivizsgálás a hatóságokra tartozik, mondta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére, hogy nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet-e, ha igazak azok a hírek, hogy egyes ellenzéki pártok külföldről kaptak forrásokat.

10:48

Az orosz gázra bevezetendő uniós ársapkára vonatkozó javaslatra a miniszter azt mondta, a javaslatot egyelőre nem ismerik részleteiben, de nem értik, a piaci árakat hogyan tervezi csökkenteni a Bizottság.

"Európa nem önfenntartó gázból, ezért nincs nagyon értelme árplafonról beszélni, de nem ez a helyzet"

- mondta a miniszter.

Süli János paksi bővítésért felelős miniszter lemondását Gulyás Gergely nem kívánta kommentálni azon kívül, ami már elhangzott. Azt viszont elismerte, hogy a kormány szerint lassan haladt a paksi bővítés.

10:44

Az árstopok fenntartására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy a jövő héten vagy az azutáni héten tartandó kormányülésen születhet döntés ezek október 1-je utáni meghosszabbításáról.

10:42

Tárgyal a kormány az önkormányzatokkal a rezsiköltségek ügyében. Az első feladat, hogy mindenki próbáljon spórolni, kigazdálkodni a költségeket. "Ahol tudunk, ott segíteni fogunk, mindenkit ugyanúgy szorít a cipő" - állította a miniszter.

Abból kell kiindulni, hogy minden lakásban legyen fűtés, nem fordulhat elő, hogy egy önkormanyzati cég csődje miatt ne legyen fűtés, ha ilyen ügyben be kell avatkozni, akkor a kormány be fog avatkozni.

Biztosítani kell, hogy minden gyerek tudjon iskolába, óvodába, bölcsödébe járni.

10:35

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, hogy jövő hét csütörtöktől lehet majd hatósági áron tűzifát vásárolni, ezt "meri ígérni".

"Hiány nem lesz, van elég fa az országban."

Jövedelmi viszonyoktól függetlenül lehet majd hatósági áron hozzájutni a 10 köbméteres mennyiséghez.

18 fok lesz majd a maximális hőmérséklet a télen az állami intézményeknél, de nem mindenhol állítható be pontosan a hőmérséklet a fűtési rendszeren. "Az biztos, hogy hidegebb lesz" - szögezte le Gulyás Gergely.

10:31

Új állampapírstratégiára van szükség. Egyes állampapírók hozamát megemelik, új állampapírokat is bocsátanak ki. Szeptemberben megjelenik már egy olyan állampapír, amelynek induló kamata eléri a 11 százalékot.

"Ez ma a legkedvezőbb, kedvezőbb mint bármely kereskedelmi bank ajánlata."

10:28

Az Európai Unióval folyó tárgyalásokkal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy három területen folynak ezek.

A Bizottság szándéka az, hogy először a kondicionalitási eljárást zárjuk le. Közös érdek, hogy az uniós pénzeket hatékonyan és átláthatóan legyenek elköltve. Minden kérdésben meg tudtunk állapodni. Varga Judit és "Bóka államtitkár úr most is Brüsszelben tárgyal".

10:26

Az energiaintenzív kis és közepes vállalkozások támogatására külön programot dolgoz ki, ez a gázra és az elektromos áramra is ki fog terjedni. Fennál a veszély, hogy a termelési láncok egyes elemeinek kiesésével tömeges munkanélküliség jöhet létre.

A távhőárak nem fognak változni. Program indul, hogy minden távhővel fűtött lakást mérőórával lássanak el. Ez 4-5 éves program keretében érhető el.

10:23

Tűzifa és barnaszén programot hirdet a kormány. Előbbit közvetlenül az erdőgazdaságoknál is lehet vásárolni - hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. Hatósági árat fognak megállapítani a tűzifára, mindenkinek legalább 10 köbméter fát biztosítanak ezen az áron az erdőgazdaságok fűtési szezon kezdetéig.

Állami elővásárlási jogot írtak elő a barnaszén esetében, 280 ezer tonnára emelhető a termelés a kormány szerint, az ehhez szükséges lépéseket a kormány meg fogja tenni.

10:18

A kormány a tegnapi ülésén az energetikai válsághelyzetet értékelte - kezdte Gulyás Gergely. Az energiaárak az egekbe szöktek, Oroszország extraprofitra tett szert a szankciós politika következtében. Ár- és ellátási problémák vannak, utóbbi Magyarországot nem érinti.

Gázfogyasztás csökkentése a cél. A kormány úgy döntött, hogy a kórházak és a bentlakásos szociális intézményeken kívül 25 százalékos takarékoskodást írnak elő állami intézményekben és az állami irányítású gazdasági társaságokban, ennek részleteit a miniszterek dolgozzák ki.

10:15

Megkezdődött a Kormányinfó, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő állt a sajtó képviselői elé.

10:12

További hírek: Orbán Viktor elérte, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a gáz ára; a Századvég szakértője szerint sincs értelme a további szankcióknak Oroszország ellen; Ukrajna kilátástalan gazdasági helyzetben van, vagy a csőd szélén, vagy már csődben is van, a nyugati kormányok pedig előbb vagy utóbb benyújtják a számlát; ököllel ütötték egymást a migránsok a határon, de egyre több illegális bevándorlónak van fegyvere is, a kormány meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

10:07

Egyelőre még a Híradót közvetíti az M1, az utóbbi percekben Vlagyimir Putyin az uniós gázársapkáról alkotott véleményét ismertették hosszasan. "Észhez kellene térniük!" - fogalmazott az orosz elnök az uniós vezetőkkel kapcsolatban.

09:55

Miután tegnap ülésezett a kormány, ma megtudhatjuk, milyen döntések születtek, hiszen 10 órától Kormányinfó kezdődik. Bejelentik vajon, hogy mikor vezetik ki a hatósági árakat - egyes információk szerint már jövő hónapban. És lesz-e érdemi mondanivalója Gulyás Gergelynek az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások állásáról?

Kövesse percről percre frissülő tudósításunkat, hamarosan kezdünk!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!