<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Megszavazták a tagállamok a nyolcadik szankciós csomagot, ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

A hírről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke adott hírt Twitter-bejegyzésében. Ebben azt írja:

"Gyorsan és határozottan léptünk. Soha nem fogjuk elfogadni Putyin álnépszavazásait, sem bármilyen annexiót Ukrajnában. Eltökéltek vagyunk, hogy továbbra is megfizettessük a Kreml-lel [a háború] árát."

A csomagban az eddigieken kívül újabb orosz termékekre rendeltek el behozatali tilalmat, bővítették a beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott személyek körét, és ársapkát határoz meg azokra az Oroszországból induló olajszállítmányokra, amelyeket uniós vagy G7-országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttat el egy harmadik országba.

Szijjártó Péter is beszámolt a döntésről, amelyhez tehát Magyarország is csatlakozott, miután a kormány és személyesen Orbán Viktor az elmúlt napokban rendszeresen támadta az uniós szankciós politikát, amely szerinte "brüsszeli hazugságokra" épült, és amely véleménye szerint több kárt okoz Európának, mint Oroszországnak.

Külügyminisztere szerint a hetek óta tartó "kőkemény viták" után sikerült elérni, hogy Magyarország "kivételeket kapjon" az olyan szankciók bevezetése alól, amelyek károkat okoznának "a magyar embereknek".

Ahogy már reggeli Facebook-posztjában is előrevetítette, a magyar kivételek így néznek ki:

  • "elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések.
  • elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben."

elértük, hogy az olajársapka-mechanizmus alól kivételt kapjon a csővezetékes szállítási mód, így Magyarország kőolajellátásának biztonságát már nem veszélyeztetik az intézkedések. ▪️elértük azt is, hogy a nukleáris energiához kapcsolódó tevékenységek mentességet kapjanak, így nem csak a már meglévő atomerőművek működéséhez, hanem a kifejezetten új reaktorok építéséhez szükséges szolgáltatások és termékek is a kivételek közé lettek sorolva Brüsszelben.

Az új szankciós csomag azonnal életbe léphet, ha hivatalos közlése is megtörténik.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.