<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A hétfőn a parlamentben kérdezett rá az MSZP-s Komjáthi Imre, a pénzügyi államtitkár pedig bólintott. 

Komjáthi Imre (MSZP) a pénzügyminisztert kérdezte arról, miért tolta el a kormány az évközi nyugdíjemelést, holott a kabinet a választások előtt azt ígérte, hogy júniusban fognak emelni az infláció miatt. Tállai András pénzügyi államtitkár válaszában elismerte, hogy az emelés valóban erre a hónapra volt tervezve, de hozzátette, hogy a Fidesz-kormány azt ígérte a nyugdíjasoknak 2010-ben, hogy megvédi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt az ígéretét a kormány teljesíti 2022-ben is, és minden törvényi kötelezettség ellenére kifizeti a további 3,9 százalékos emelést visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint.

Nem lesz emelés júniusban. Fotó: PixabayNem lesz emelés júniusban. Fotó: Pixabay

Tállai hozzátette: a kormány szeptemberben ismét megvizsgálja a makrogazdasági adatokat, és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben. „Egyetlen forinttal nem maradunk adósai a nyugdíjasoknak” – mondta.

Jó eséllyel újabb nyugdíj-kiegészítésre lesz majd szükség, tekintve, hogy az infláció meghaladhatja a tíz százalékot és a mostani kiegészítő emeléssel eddig csak 8,9 százalékos növelést kaptak a nyugdíjasok. 

"A nyugdíjas-társadalom elvárja, hogy a kormány - a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az I-VIII. havi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 százalékos mértékre kiegészítve határozza meg" - írta lapunkhoz elküldött közleményében a Nyugdíjasok Országos Képviselete.(NYOK)

A szervezet felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével. A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is –korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.