2p

A hétfőn a parlamentben kérdezett rá az MSZP-s Komjáthi Imre, a pénzügyi államtitkár pedig bólintott. 

Komjáthi Imre (MSZP) a pénzügyminisztert kérdezte arról, miért tolta el a kormány az évközi nyugdíjemelést, holott a kabinet a választások előtt azt ígérte, hogy júniusban fognak emelni az infláció miatt. Tállai András pénzügyi államtitkár válaszában elismerte, hogy az emelés valóban erre a hónapra volt tervezve, de hozzátette, hogy a Fidesz-kormány azt ígérte a nyugdíjasoknak 2010-ben, hogy megvédi a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt az ígéretét a kormány teljesíti 2022-ben is, és minden törvényi kötelezettség ellenére kifizeti a további 3,9 százalékos emelést visszamenőleg, illetve a 13. havi nyugdíjra vonatkozóan is – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint.

Nem lesz emelés júniusban. Fotó: Pixabay
Nem lesz emelés júniusban. Fotó: Pixabay

Tállai hozzátette: a kormány szeptemberben ismét megvizsgálja a makrogazdasági adatokat, és novemberben ismét dönt majd ebben a kérdésben. „Egyetlen forinttal nem maradunk adósai a nyugdíjasoknak” – mondta.

Jó eséllyel újabb nyugdíj-kiegészítésre lesz majd szükség, tekintve, hogy az infláció meghaladhatja a tíz százalékot és a mostani kiegészítő emeléssel eddig csak 8,9 százalékos növelést kaptak a nyugdíjasok. 

"A nyugdíjas-társadalom elvárja, hogy a kormány - a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az I-VIII. havi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 százalékos mértékre kiegészítve határozza meg" - írta lapunkhoz elküldött közleményében a Nyugdíjasok Országos Képviselete.(NYOK)

A szervezet felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével. A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is –korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!