2p

Harmadával kevesebb gáz érkezik Olaszországba Oroszországból - jelentették be hétfőn.

Oroszország mintegy harmadával csökkentette az Olaszországba irányuló gázszállításait - jelentette be hétfőn a részben állami tulajdonban lévő Eni olasz energiaszolgáltató a Gazprom orosz állami vállalattól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

Az MTI által szemlézett tájékoztatás szerint a szokásos napi 32 millió köbméter helyett hétfőn napi 21 millió köbmétert szállítanának. Amennyiben "új és jelentős változások" következnének be, az Eni további információkat kíván nyújtani - tették hozzá.

Az ukrajnai háború kitörése óta Mario Draghi miniszterelnök kormánya függetleníteni akarja magát az orosz gázszállításoktól. A közel 60 millió lakosú ország gázimportjának nagy részét Oroszországból kapja. Az olasz kormány megállapodásokat kötött más gázszállítókkal, például Azerbajdzsánnal, Katarral és Algériával. Olaszország azóta két terminált is vásárolt a cseppfolyósított földgáz (LNG) tárolására és újragázosítására a Snam gázhálózat-üzemeltetőn keresztül - emlékeztet az MTI.

Európa-szerte komoly kezdeményezések indultak az orosz gáztól való függetlenedés érdekében, amelyeket a hasonló események tovább gyorsíthatnak - Németországban is égető a kérdés, miután hétfőn megkezdődött az Északi Áramlat gázvezeték 10 naposra tervezett karbantartása. Kérdés, hogy a karbantartás után valóban újra megindul-e a gázszállítás a vezetéken:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!