2019. február 18. 05:30

A tervezettnél lassabban készülnek el a tervek.

Már a tervezési szakaszban késésbe került a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjának, a Blaha Lujza térnek a felújítása - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent szerződésmódosításból.

Tarlós István a tervek ismertetésekor Tarlós István a tervek ismertetésekor

A Budapesti Közlekedési Központ tavaly nyáron kötött szerződést a munkára - beleértve az engedélyek, jóváhagyások teljes körű megszerzését is - a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út-, és Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal. A megbízás 139,2 millió forintról szól, ami olcsóbb, mint az eredetileg kalkulált 145 millió forint volt.

A BKK a Blaha Lujza teret érintő mintegy 10 ezer négyzetméteres területen végez felújítást. A tér a felszínen és az aluljáróban is megújul, ideértve a Corvin Áruházat is.

A pályázati eredmény kihirdetését követően, november végén lakossági fórumot tartottak, ahol a terveket ismertették a hallgatósággal. Arról a beszámolók szerint nem esett szó, hogy ezt megelőzően, októberben már nyilvánvaló volt, hogy a vártnál döcögősebben tud csak haladni a tervezési munka.

Márpedig a most közzétett szerződésmódosítás arról árulkodik, hogy már október elején jelzést küldött a megbízott vállalkozás, mely szerint "a feleken kívül álló okokból" nem tarthatók a határidők.

Mint a dokumentumban olvasható, a vállalkozó 2018 október elején tájékoztatta arról a megrendelőt, hogy a teljesítési határidő – a feleken kívülálló okokra való hivatkozással – nem tartható. A szerződés teljesítése során felmerült kérdések tisztázására 2018 október legelején összehívott projekt irányító bizottsági ülésre nem került sor, így az egyes, az engedélyezési tervek véglegesítéséhez elengedhetetlen döntések nem születtek meg. Ezzel összefüggésben a megbízást elnyerő cég jelezte, hogy az engedélyezési tervek véglegesítése és leszállítása a fenti döntések meghozatalát követő 4 hét elteltével lehetséges. Figyelemmel arra, hogy a teljesítési határidők egymásra épülnek, így az 1. részteljesítési határidő módosítása az azt követő határidőkre is kihat, ezért a szerződésben rögzített teljesítési határidők felülvizsgálata és módosítása szükséges - indokolják a módosítást.

 

Az eredeti kiírásban 185 napot határoztak meg a szerződés teljesítésére, ezt a módosításban 285 napra korrigálták. Tarlós István közel egy éve azt nyilatkozta a napi.hu szerint, hogy várhatóan 2019 végére készül el a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, amely mintegy 2 milliárd forintba kerül. Akkor még nyilván nem tudhatta, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe a tervezés során. Arról nincs információ, hogy a BKK álláspontja szerint behozható-e ez a késlekedés, hol tart a tervezés, mindenesetre nem kérdés, hogy az előkészítő munkák csúszása kihat a tényleges felújítási folyamatra. A szerződés - a dokumentum szerint tavaly novemberi - módosításáról szóló hirdetményt idén február 11-én adták fel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.