2019. február 18. 05:30

A tervezettnél lassabban készülnek el a tervek.

Már a tervezési szakaszban késésbe került a főváros egyik legforgalmasabb csomópontjának, a Blaha Lujza térnek a felújítása - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent szerződésmódosításból.

Tarlós István a tervek ismertetésekor Tarlós István a tervek ismertetésekor

A Budapesti Közlekedési Központ tavaly nyáron kötött szerződést a munkára - beleértve az engedélyek, jóváhagyások teljes körű megszerzését is - a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út-, és Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal. A megbízás 139,2 millió forintról szól, ami olcsóbb, mint az eredetileg kalkulált 145 millió forint volt.

A BKK a Blaha Lujza teret érintő mintegy 10 ezer négyzetméteres területen végez felújítást. A tér a felszínen és az aluljáróban is megújul, ideértve a Corvin Áruházat is.

A pályázati eredmény kihirdetését követően, november végén lakossági fórumot tartottak, ahol a terveket ismertették a hallgatósággal. Arról a beszámolók szerint nem esett szó, hogy ezt megelőzően, októberben már nyilvánvaló volt, hogy a vártnál döcögősebben tud csak haladni a tervezési munka.

Márpedig a most közzétett szerződésmódosítás arról árulkodik, hogy már október elején jelzést küldött a megbízott vállalkozás, mely szerint "a feleken kívül álló okokból" nem tarthatók a határidők.

Mint a dokumentumban olvasható, a vállalkozó 2018 október elején tájékoztatta arról a megrendelőt, hogy a teljesítési határidő – a feleken kívülálló okokra való hivatkozással – nem tartható. A szerződés teljesítése során felmerült kérdések tisztázására 2018 október legelején összehívott projekt irányító bizottsági ülésre nem került sor, így az egyes, az engedélyezési tervek véglegesítéséhez elengedhetetlen döntések nem születtek meg. Ezzel összefüggésben a megbízást elnyerő cég jelezte, hogy az engedélyezési tervek véglegesítése és leszállítása a fenti döntések meghozatalát követő 4 hét elteltével lehetséges. Figyelemmel arra, hogy a teljesítési határidők egymásra épülnek, így az 1. részteljesítési határidő módosítása az azt követő határidőkre is kihat, ezért a szerződésben rögzített teljesítési határidők felülvizsgálata és módosítása szükséges - indokolják a módosítást.

 

Az eredeti kiírásban 185 napot határoztak meg a szerződés teljesítésére, ezt a módosításban 285 napra korrigálták. Tarlós István közel egy éve azt nyilatkozta a napi.hu szerint, hogy várhatóan 2019 végére készül el a Blaha Lujza tér rekonstrukciója, amely mintegy 2 milliárd forintba kerül. Akkor még nyilván nem tudhatta, hogy milyen nehézségekkel néznek szembe a tervezés során. Arról nincs információ, hogy a BKK álláspontja szerint behozható-e ez a késlekedés, hol tart a tervezés, mindenesetre nem kérdés, hogy az előkészítő munkák csúszása kihat a tényleges felújítási folyamatra. A szerződés - a dokumentum szerint tavaly novemberi - módosításáról szóló hirdetményt idén február 11-én adták fel.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.