<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nincs kizárva, hogy idén is láthatunk több méter magas, ezüst turult vonszoló testfestett férfiakat, hatalmas háromkerekű gyerekbiciklire épített csodaszarvast vagy diszkógömb ihlette arany óriás Szent Istvánt gurulni az Andrássy úton augusztus 20-án.

„Még nem köttetett szerződés az idei Szent István Nap programok szervezése kapcsán a produkciós cégünkkel, de zajlik egy egyeztető folyamat" - mondta Illés Gabriella, a tavaly erős kritikai visszhangot kiváltó ünnepi felvonulást rendező TulipánTündér Film & Event Productions Kft. vezetője és tulajdonosa a Népszavának

Arra már nem válaszolt a lapnak, hogyan indult az egyeztetési folyamat, pályázaton vagy felkérés alapján kezdődtek-e a rendezésről szóló tárgyalások.

Nem volt hiány bizarr felvonulókból tavaly. Fotó: MTI/Czeglédy ZsoltNem volt hiány bizarr felvonulókból tavaly. Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt

Az, hogy tárgyalnak, mindenesetre jelzi: a kormányzat annak ellenére is bizalmat szavazna a cégnek, hogy a tavalyi vonulás egyszerre keltett derültséget, megbotránkozást és váltott ki erős kritikát.

Az, hogy az idei tervezett kiadások nem tudhatóak, nem teljesen meglepő. Hiszen még nem ismert a költsége a tavalyi rendezvényüknek sem, amely – saját leírásuk szerint – olyan „showműsorok látványvilágát idéző, különleges felvonulás” volt, amelyen „monumentális díszletek, installációk és szobrok, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedett Magyarország alapításának története”.

A lap hivatkozik az Átlásztóra, amelynek sikerült megtudnia az MTÜ-től, hogy az egész rendezvénysorozatra tűzijátékostól, felvonulásostól, fesztiválostól összesen 11,78 milliárd forintot költöttek tavaly.

Ebből azért juthatott néhány tíz vagy akár százmillió a TulipánTündérnek is. A 2018-ban alapított cég három veszteséges év után a 2021-et végre 101,1 milliós nyereséggel zárta 442,7 milliós árbevétel mellett. Éppen jókor fordult termőre a vállalkozás, mivel Illés Gabriella másik, hasonló nevű cégét, a Tulipántündér Produkciós Non-Profit Kft.-t 2020-ban fizetésképtelenné nyilvánították és felszámolási eljárás indult ellene. 

A lap megtudta, hogy augusztus 19-én ismét lesz felvonulás az Andrássy út Hősök tere és Kodály körönd közti szakaszán. Nem marad el a divat fesztivál sem, az Orbán Ráhel barátnője által vezetett Magyar Divat- és Design Ügynökség szervezésében. 

Az ünnep előestéjén, 19-én este Leslie Mándoki ad koncertet a nem túl tágas budavári Szentháromság téren. Augusztus 20-án este "Európa legnagyobb tűzijátéka“ szórakoztatja majd a nagyérdeműt, de hogy mennyiből lesz a legnagyobb, arra nem kaptunk választ. A tervek szerint 35 percig fog tartani és lesz benne drón show és fényfestés is.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.