<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Délen támadnak az orosz csapatok, közben Putyin a négy megye elcsatolásának bejelentésére készül.

Harkiv megye területének már csupán hat százaléka maradt orosz megszállás alatt - jelentette ki Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója egy keddi tévéműsorban, egyúttal megerősítette, hogy az ukrán hadsereg visszafoglalta Kupjanszk-Vuzlovij települést az Oszkil folyó balpartján.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók közléseiből készített összeállításában kiemelte, hogy a luhanszki régióban az ukrán katonák hét településnél verték vissza az orosz csapatok rohamát, eközben azonban az orosz erők továbbra is támadásokat hajtottak végre az ország déli és keleti részén lévő települések ellen.

Finnország felé is sokan akarnak menekülni a sorozás elől. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu MakinenFinnország felé is sokan akarnak menekülni a sorozás elől. Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Sasu Makinen

 • Donyeck megyében Kramatorszkra és Szlovjanszkra mértek csapást az oroszok, négy helyi lakos sérült meg. Harkiv megyében több települést masszívan ágyúztak az orosz erők, a Pervomajszke elleni támadás halálos áldozatainak száma nyolcra nőtt.
 • A déli Herszon megyében a helyzet továbbra is rendkívül feszült, heves harcok folynak. Az orosz erők több települést ágyúztak. Az ukrán légierő kilenc csapást hajtott végre, a rakéta- és tüzérségi egységek 310 feladatot teljesítettek. Csapást mértek Beriszlav térségében ellenséges fegyverek és felszerelések koncentrációs területére, megerősítették az Antonyivszkij híd tűz alatt tartását, és lehetetlenné tették az átkelőhely használatát a Nova Kahovkánál.
 • Orosz támadás érte az északkeleti Szumi megyét, délen Odessza és Mikolajiv, keleten pedig még Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyét is. Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők az elmúlt napban három légvédelmi rendszert és mintegy 550 katonát veszítettek. 
 • Az ukrán légierő megsemmisítette mind a három iráni gyártású kamikaze drónt, amellyel az orosz erők csapást próbáltak mérni Mikolajiv megyére.
 • A kamu népszavazásokon "elsöprő" támogatást kapott az, hogy Oroszországhoz tartozzon a három kelet-ukrajnai megye és a Krím félsziget -  jeélentették orosz hírforrások. Nyugatiak szerint Putyin herre alapozva bejelentheti, hogy elcsatolják a területeket. A Vedomosztyi című lap szerint a kamu népszavazás nyomán megalakul a Krími Szövetségi Körzet Oroszországban, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt félsziget, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint a Herszon megye és Zaporizzsja megye megszállt területeinek bevonásával. Az új körzet elnöki megbízottja Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat volt vezérigazgatója lenne.
 • Kijevbe látogatott Catherine Colonna francia külügyminiszter, hogy - mint a Twitteren írta - országa támogatásáról biztosítsa Ukrajnát. A napokban Ukrajnába érkeztek a francia csendőrség bűnügyi kutatási intézetének szakértői, akik segítenek a Harkiv megyei Izjumban az orosz csapatok által elkövetett háborús bűntettek kivizsgálásában. 
 • Herszon megye orosz megszállás alatti része teljesen le van zárva a ki- és beutazás elől. A jelentés szerint a zaporizzsjai atomerőműben továbbra is feszült a helyzet. Az erőmű alkalmazottai nem akarnak együttműködni az oroszokkal, és el akarják hagyni az orosz megszállás alá került területet. 
 • Változások léptek életbe Ukrajnában az államhatár átlépésére vonatkozó szabályokban: ezentúl korlátlan számú alkalommal hagyhatják el az országot a fogyatékkal élőket kísérő katonakorú férfiak - számolt be az Ukrajinszka Pravda. Vadim Bojcsenko, az orosz megszállás alá került Mariupol polgármestere sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy több mint tízezer mariupoli férfi kaphat behívót az orosz hadseregbe. 
 • Litvánia téli ruházatot küld az ukrán katonáknak - jelentette be kedden Arvydas Anusauskas, a balti ország védelmi minisztere Vilniusban."Az elkövetkező hónapokban néhány millió euró értékben téli ruházatot fogunk vásárolni a litván vállalkozásoktól, amit aztán átadnak az ukrán katonáknak. Ez azt jelenti, hogy mintegy 25 ezer ukrán katonát fogunk tudni ellátni téli ruházattal" - ismertette a tárcavezető a litván parlamentben mondott beszédében.
 • Bulgária kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el Oroszországot. A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult "bonyolult helyzettel" indokolta.
 • A georgiai ellenzék sürgette a kormányt, hogy vezessen be vízumkötelezettséget az orosz állampolgárok számára, és/vagy zárja le a határokat előttük - közölte kedden az Egyesült Nemzeti Mozgalom párt képviselője. Nona Mamulasvili a CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozott. (MTI, UNN, Reuters)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.