<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

A várakozásoknak megfelelően 13 százalék maradt az MNB alapkamat, jelentette be a jegybank a Monetáris Tanács ülését követően.

A bejelentés a várakozásoknak megfelelő, a piac ezt várta, miután szeptember végén Matolcsy György bejelentette, hogy lezárult a kamatemelési ciklus. Más kérdés, hogy erre akkor a forint olyan gyengüléssel reagált, ami miatt a jegybank, ha nem is az alapkamathoz, de az általuk kialakított duális rendszerben az ezzel gyakorlatilag hasonló súlyú egynapos betétek kamatához hozzányúlt. Ezeket ugyan tenderek alapján hirdetik ki, de hetek óta 18 százalékon helyezhetnek el betétet a kereskedelmi bankok az MNB-nél.

Korábban kiszélesítették a kamatfolyosót is, amelynek két széle 12,5, illetve 25 százalék. Amennyiben az elmúlt időszakban a forint komoly nyomás alá került volna, ezt tovább lehetett volna növelni. Ugyanakkor úgy tűnik, az MNB-nek – bár mindig elmondják, hogy nincs árfolyamcéljuk – jelenleg az infláció szempontjából megfelelőnek tűnik a mostani 410 alatti kurzus.

Jellemző egyébként, hogy a piac mennyire nem várt semmilyen új lépést az MNB-től, hogy a forint egyáltalán nem reagált a hírre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.