<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mai napon küldi ki az iskoláknak a tárcavezető határozatát, mely lehetőséget biztosít a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára, hogy ha kérik, digitális módszerrel oktathassák diákjaikat - közölte a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján utalva az online fórumokon, a közbeszédben is felmerülő kérdésre, miszerint „működnek-e a preventív intézkedések az oktatási intézményekben” a legfrissebb számadatokkal válaszolt.

E szerint a fertőzöttek aránya 0-14 éves korosztályban 4 százalék a napi esetszámokat tekintve, míg az érintett korosztály lakosságon belüli aránya 15 százalék.

Ami a diákokat, óvodásokat érinti: iskolákban, óvodákban az estek 51 százalékában egy fő fertőződik meg, az esetek 95 százalékában pedig 1-5 fő között marad a fertőzöttek száma; jelenleg pedig a tárca 53 olyan esetről tud, ahol 10 fő fölé emelkedett ez a szám, 47 esetben gimnázium az érintett intézmény, melyeket múlt hét szerdán át is állítottak a tantermen kívüli digitális munkarendre. 

A pedagógusok körében az esetek 63 százalékában egyetlen tanár fertőződik meg, 97 százalékban pedig 1-5 fő közötti ez a szám; a szaktárca pedig 9 olyan esetről tud, ahol több, mint 10 pedagógus fertőződött meg egyszerre. 

Az iskola nem gócpont

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: „a járvány jelen van a köznevelésben, a fertőzés mindenhol lehetséges, de az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot.”

Hozzátette, hogy a még pontosabb adatok érdekében, a tárca készül a már bejelentett, hetenkénti tesztelésre, és ennek a logisztikája már szervezés alatt áll. 

A november 11-től a kilencedik évfolyamtól életbe léptetett, tantermen kívüli digitális munkarendről Maruzsa Zoltán úgy nyilatkozott, hogy az zökkenőmentesen zajlott, több idő is jutott rá, mint korábban.

A szombaton bejelentett 30 napos, ingyenes internethasználat mellett az államtitkár elmondta, hogy a kormány lehetőséget biztosít az akkreditált pedagógus továbbképzések online formában való megszervezését, valamint arra is lehetőség lesz, hogy a pedagógus minősítések online formában valósuljanak meg. 

Az EMMI mai napon küldi ki az iskoláknak a tárcavezető határozatát, mely lehetőséget biztosít a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára, hogy ha kérik, digitális módszerrel oktathassanak. Ehhez az intézményvezető engedélye szükséges. Természetesen a technikai feltételeknek ehhez meg kell lenniük, és biztosítani kell a tanulók tantermi felügyeletét is. 

Elkészült és mától működik az Oktatási Hivatal új szolgáltatása, mely a napi fertőzöttségi adatokat azonnal lebontja az érintett köznevelési intézmények számára, így az igazgatók még gyorsabb és pontosabb információkkal rendelkeznek majd.  

A napokban hasonló tájékoztatás indul el a Kréta rendszeren belül is. Elindult a Kréta rendszer digitális tanóra funkciója is, melynek segítségével a pedagógusok online órákat tudnak tartani a diákoknak. Maruzsa hangsúlyozta, hogy emellett megmarad a tanárok szabadsága, hogy más, alternatív rendszereket használjanak. 

Ne kezdjünk gyógyszerfelvásárlásba

„Európa küzd a járvánnyal, amire sajnos számítani lehetett az elmúlt napok járványgörbéje alapján, és Magyarországon is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma” – kezdte ismertetését Müller Cecília tisztifőorvos.

Ami a fertőzöttek és a halottak számát illeti, az európai átlag a magyarnak másfélszerese, Magyarország a 27 EU tagállam közül a 11. a fertőzöttek tekintetében, és a 15. az elhunytak tekintetében – osztott meg a számadatokat Müller Cecília.

 A mai adatokat ismertetve a tisztifőorvos kiemelte: a legfiatalabb elhunyt 33 éves, a legidősebb pedig 98 volt; továbbra is a krónikus betegségben szenvedők közül szedi áldozatait a járvány, ezért Müller ismételten felhívta a figyelmet a szabályok betartására. 

Mától a katonaság 93 egészségügyi intézményben segít be a munkákba, olyan tevékenységet végeznek, melyek egészségügyi szakképesítést nem igényelnek – hangsúlyozta Müller Cecília. 

A tisztiorvos elmondta, hogy a 6 szűrőbusz belépésével folyamatosan nő teszt és laborkapacitás, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a lakosság ne kezdjen gyógyszerfelvásárlásba; a gyógyszertárak nyitva és folyamatos a gyógyszerellátás is.

Forgatás a cipőboltban, maszk nélkül

Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt hétvége rendőri intézkedéseinek számait ismertetve kiemelt két, érdekesebb esetet.

Budapesten belvárosában egy cipőboltban forgatás zajlott, bent senkin nem volt maszk. A rendőrök első körben figyelmeztették őket, de amikor később újra visszamentek ellenőrizni, és ugyanúgy nem viselt senki maszkot, akkor büntettek: az üzletet hét napra bezárták, és szabálysértési eljárást indítottak a bent tartózkodók ellen.

Dunaújvárosban pedig egy jogszerűtlenül működő edzőtermet találtak, ahol 13 ember végzett testedzést. Itt hét ember kapott helyszíni bírságot, és a többiekkel szemben szabálysértési eljárást indítottak.
A kijárási tilalom megszegőivel szemben 1500 esetben intézkedett a hétvégén a rendőrség, kutyasétáltatás miatt 34, míg gyülekezés miatt 87 esetben történt valamilyen szankció. 

Újságírói kérdések

Az RTL Klub kérdésére, hogy mi a feltétele annak, hogy valakit a koronavírus áldozatának tekintsenek, a tisztifőorvos elmondta, hogy a halotti bizonyítványt a halottkém állítja ki, ezen pontosan meghatározott sorok vannak. A halál közvetlen okát meg kell nevezni, ha volt, akkor alapbetegséget és a különböző kísérőbetegségeket is. Magyarországon már az első hullám idején úgy döntöttek, hogy ahol bármikor pozitív teszttel regisztrálták az illetőt halála előtt, akkor beleszámolják a koronavírusos halottak közé. Müller szerint a legtöbbször kísérőbetegségként jelenik meg a vírus. Hozzátette: a járvány kezdete óta összesen 3190 halálesetet regisztráltak, 4-6 százalékra tehető azok aránya, akik semmilyen alapbetegségben nem szenvedtek. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.