6p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a mai napon küldi ki az iskoláknak a tárcavezető határozatát, mely lehetőséget biztosít a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára, hogy ha kérik, digitális módszerrel oktathassák diákjaikat - közölte a köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs mai tájékoztatóján utalva az online fórumokon, a közbeszédben is felmerülő kérdésre, miszerint „működnek-e a preventív intézkedések az oktatási intézményekben” a legfrissebb számadatokkal válaszolt.

E szerint a fertőzöttek aránya 0-14 éves korosztályban 4 százalék a napi esetszámokat tekintve, míg az érintett korosztály lakosságon belüli aránya 15 százalék.

Ami a diákokat, óvodásokat érinti: iskolákban, óvodákban az estek 51 százalékában egy fő fertőződik meg, az esetek 95 százalékában pedig 1-5 fő között marad a fertőzöttek száma; jelenleg pedig a tárca 53 olyan esetről tud, ahol 10 fő fölé emelkedett ez a szám, 47 esetben gimnázium az érintett intézmény, melyeket múlt hét szerdán át is állítottak a tantermen kívüli digitális munkarendre. 

A pedagógusok körében az esetek 63 százalékában egyetlen tanár fertőződik meg, 97 százalékban pedig 1-5 fő közötti ez a szám; a szaktárca pedig 9 olyan esetről tud, ahol több, mint 10 pedagógus fertőződött meg egyszerre. 

Az iskola nem gócpont

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: „a járvány jelen van a köznevelésben, a fertőzés mindenhol lehetséges, de az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot.”

Hozzátette, hogy a még pontosabb adatok érdekében, a tárca készül a már bejelentett, hetenkénti tesztelésre, és ennek a logisztikája már szervezés alatt áll. 

A november 11-től a kilencedik évfolyamtól életbe léptetett, tantermen kívüli digitális munkarendről Maruzsa Zoltán úgy nyilatkozott, hogy az zökkenőmentesen zajlott, több idő is jutott rá, mint korábban.

A szombaton bejelentett 30 napos, ingyenes internethasználat mellett az államtitkár elmondta, hogy a kormány lehetőséget biztosít az akkreditált pedagógus továbbképzések online formában való megszervezését, valamint arra is lehetőség lesz, hogy a pedagógus minősítések online formában valósuljanak meg. 

Az EMMI mai napon küldi ki az iskoláknak a tárcavezető határozatát, mely lehetőséget biztosít a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára, hogy ha kérik, digitális módszerrel oktathassanak. Ehhez az intézményvezető engedélye szükséges. Természetesen a technikai feltételeknek ehhez meg kell lenniük, és biztosítani kell a tanulók tantermi felügyeletét is. 

Elkészült és mától működik az Oktatási Hivatal új szolgáltatása, mely a napi fertőzöttségi adatokat azonnal lebontja az érintett köznevelési intézmények számára, így az igazgatók még gyorsabb és pontosabb információkkal rendelkeznek majd.  

A napokban hasonló tájékoztatás indul el a Kréta rendszeren belül is. Elindult a Kréta rendszer digitális tanóra funkciója is, melynek segítségével a pedagógusok online órákat tudnak tartani a diákoknak. Maruzsa hangsúlyozta, hogy emellett megmarad a tanárok szabadsága, hogy más, alternatív rendszereket használjanak. 

Ne kezdjünk gyógyszerfelvásárlásba

„Európa küzd a járvánnyal, amire sajnos számítani lehetett az elmúlt napok járványgörbéje alapján, és Magyarországon is jelentősen nőtt a fertőzöttek száma” – kezdte ismertetését Müller Cecília tisztifőorvos.

Ami a fertőzöttek és a halottak számát illeti, az európai átlag a magyarnak másfélszerese, Magyarország a 27 EU tagállam közül a 11. a fertőzöttek tekintetében, és a 15. az elhunytak tekintetében – osztott meg a számadatokat Müller Cecília.

 A mai adatokat ismertetve a tisztifőorvos kiemelte: a legfiatalabb elhunyt 33 éves, a legidősebb pedig 98 volt; továbbra is a krónikus betegségben szenvedők közül szedi áldozatait a járvány, ezért Müller ismételten felhívta a figyelmet a szabályok betartására. 

Mától a katonaság 93 egészségügyi intézményben segít be a munkákba, olyan tevékenységet végeznek, melyek egészségügyi szakképesítést nem igényelnek – hangsúlyozta Müller Cecília. 

A tisztiorvos elmondta, hogy a 6 szűrőbusz belépésével folyamatosan nő teszt és laborkapacitás, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a lakosság ne kezdjen gyógyszerfelvásárlásba; a gyógyszertárak nyitva és folyamatos a gyógyszerellátás is.

Forgatás a cipőboltban, maszk nélkül

Kiss Róbert rendőr alezredes az elmúlt hétvége rendőri intézkedéseinek számait ismertetve kiemelt két, érdekesebb esetet.

Budapesten belvárosában egy cipőboltban forgatás zajlott, bent senkin nem volt maszk. A rendőrök első körben figyelmeztették őket, de amikor később újra visszamentek ellenőrizni, és ugyanúgy nem viselt senki maszkot, akkor büntettek: az üzletet hét napra bezárták, és szabálysértési eljárást indítottak a bent tartózkodók ellen.

Dunaújvárosban pedig egy jogszerűtlenül működő edzőtermet találtak, ahol 13 ember végzett testedzést. Itt hét ember kapott helyszíni bírságot, és a többiekkel szemben szabálysértési eljárást indítottak.
A kijárási tilalom megszegőivel szemben 1500 esetben intézkedett a hétvégén a rendőrség, kutyasétáltatás miatt 34, míg gyülekezés miatt 87 esetben történt valamilyen szankció. 

Újságírói kérdések

Az RTL Klub kérdésére, hogy mi a feltétele annak, hogy valakit a koronavírus áldozatának tekintsenek, a tisztifőorvos elmondta, hogy a halotti bizonyítványt a halottkém állítja ki, ezen pontosan meghatározott sorok vannak. A halál közvetlen okát meg kell nevezni, ha volt, akkor alapbetegséget és a különböző kísérőbetegségeket is. Magyarországon már az első hullám idején úgy döntöttek, hogy ahol bármikor pozitív teszttel regisztrálták az illetőt halála előtt, akkor beleszámolják a koronavírusos halottak közé. Müller szerint a legtöbbször kísérőbetegségként jelenik meg a vírus. Hozzátette: a járvány kezdete óta összesen 3190 halálesetet regisztráltak, 4-6 százalékra tehető azok aránya, akik semmilyen alapbetegségben nem szenvedtek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.